Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

  • ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Experimente in bucatarie - nu gluten/ faina grau


Recommended Posts

O reteta cu lapte de migdale : Crema de ciocolata -o ciocolata amaruie -100 ml lapte de migdale -un ou Se pune laptele la incalzit, se ia de pe foc, se adauga ciocolata in bucatele mici. Cand incepe sa se topeasca ciocolata, se amesteca voiniceste cu laptele cu o lingura de lemn, apoi se adauga oul batut separat. Se pune in forme mici, se lasa la frigider cel putin patru ore.
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 145
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Cei mai activi membri în acest subiect

Cei mai activi membri în acest subiect

Citat:
citat din mesajul lui StMihaela
Chiar voiam sa intreb: care e treaba cu glutenul. Unii se feresc de gluten si cauta retete fara. Pe un site am vazut cum sa scoti glutenul din faina si din el sa prepari diferite mancaruri. Ce face glutenul asta?[:D]
Ce face glutenul in boala celiaca? Te distruge incetul cu incetul. Glutenul nu poate fi digerat de persoanele in cauza si cauzeaza in felul asta distrugerea vililor din intestinul subtire. De acolo apare malabsorbtia si tot felul de probleme cauzate de malabsorbtie - osteaoporoza, distrofii de smalt, probleme neurologice (crampe musculare, reactii neurovegetative, epilepsie), probleme dermatologice in unele cazuri. In plus e insotita de probleme digestive - diaree intermitenta/ constipatie, balonari. Apoi apare retentie de apa. Si cel mai aiurea creste f tare incidenta diferitelor tipuri de cancer ale tractului digestiv. Nu se vindeca ci doar se tine sub control prin dieta fara gluten. Si cantitati infime de gluten ingerate ranesc intestinul. [:D] Sper ca e suficient raspunsul. Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil! Anda si Carina (deja domnisoara) http://community.webshots.com/user/andamihai http://andaoana.wordpress.com/ http://flickr.com/photos/32304863@N04/
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Citat:
citat din mesajul lui crista-s
[:D] na ca imi fac curaj cu toate ca eu nu am folsoit fainuri din astea pina acum insa am mincat paste facute din faina de hrisca si clatite din faina de hrisca . Clatitele se fac la fel ca cele din faina normnala, cele pe care le-am mincat eu erau mai groase nu super transparente dar poate cine le-a facut nu se pricepea sau poate asa ies mai grosute din faina asta . Clatitele din faina de hrisca eu le-am mincat in mai multe rinduri, toate servite ca si felul 1 sub forsma de clatite umplute ( suluri sau gen saculeti legati cu cite un fir de iarba ciorii ) .. umpluturile sarate erau de ciuperci porcesti/hribi , de sunca .. mu mai imi amintesc altele dar cred ca merg orice fel de umplutura stil lasagna, cannelloni etc Pastele din faina de hrisca se fac din 200 g faina de hrisca, 1 ou si spa calduta/ la temperatura camerei cit e nevoie ca sa obtineti un aluat care sa nu fie lipicios. Se framinta , sa lasa sa se odihneasca putin si se intinde foaie pe care apoi fiecare il taie cumm vrea, daca vreti cit mai traditional se taie fishii de 1 cm latine si 5 cm lungime iar foaia tb sa fie groasa de 2 mm . Condimentul traditional este : varza tocata dar nu prea fin, pusa la fiert in apa cu sare impreuna cu un cartof taiat cuburi, cidn sunt fierte se scot, scurg, si se pun intr-o tigaie cu unt/ulei si un catel de usturoi ( facultativ frunze de salvie) iar in apa in care au fiert ele se fierb pastele (1-2 minute - al dente). Se scurg pastele si se rastoarna in tigaia cu varza si restul.. se amesteca totul si se serveste cu brinza rasa pe deasupra . N-am mincat farinata din pacate... Trebuie sa fie buna daca va place nautul. N-am mincat nici castagnaccio asta e tot ca o farinata dar din faina de castane . Asta tb sa aiba un gust si un parfum mai deosebit, am mincat miere de castan si nu m-am innebunit de placere (deh ce stie taranu' :-) ) avea un parfum care pe mine nu ma atrage . Dsr dc vreti va caut reteta.
Asa cred ca ies mai groase, clatitele din hrisca. Am facut si eu, cu ceva timp in urma, dupa reteta asta: http://cindalouskitchenblues.blogspot.com/2007/08/buckwheat-apple-crepes.html Mi-au placut, dar parca mai gustoase au fost cele cu faina de orez. Daca ai amintit... ce e iarba ciorii, Crista? Ceapa cioreasca? Am cules de pe camp cu fetita doua pungi de "chestie" din asta: (poza-i neclara): http://s100.photobucket.com/albums/m10/40ML/In%20joaca/?action=view¤t=100_6410.jpg Eu o tineam de usturoi salbatic. Are gust de usturoi, dar si putin de ceapa, iar frunzele sunt tubulare. Ce zici, daca as face paste din hrisca ar merge cu zahar si nuci? Ca eu nu le duc lipsa pastelor decat astfel. Apropo de taran... [:)]. Daca nu te superi, te mai intreb; n-am facut niciodata taitei, etc. in casa. N-am vazut faina de castane pe aici. Sau poate se gaseste in alta parte... Am in schimb niste castani mititei plantati anul trecut. Daca vor da fruct candva... Miere de castan... ce interesant. [url="http://s100.photobucket.com/albums/m10/40ML/La%20tara%20americana/"]Take joy! (poze)[/url]
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Andreea, te admirez [:)]. Doar atat? Ha, ha ce-i aia SF pudding, budinca Science Fiction? Mika, multumesc. Trebuie sa fie buna, cu ciocolata... Ce consistenta are dupa ce o scoti de la frigider? Iar oul ramane semi-crud (adica nu o pui la loc pe foc, se "coace" doar de la caldura laptelui?)? Carina, Andreea, dar voi aveti pe cineva in familie de la care vi se trage? Pe mine m-a speriat legatura Celiachiei cu bolile autoimune. Mama mea are artrita reumatoida, fratele scleroza multipla, eu am un nodul pe tiroida... Acum, daca ma gandesc si la sot si ce "mostenire" primesc copiii de la noi, chiar ca ma iau cu mainile de cap (soacra a avut lupus iar cumnata scleroza multipla). Asa ca te trezesti la batranete cu toate pe cap si nu stii de unde sa le iei... Daca te trezesti... [url="http://s100.photobucket.com/albums/m10/40ML/La%20tara%20americana/"]Take joy! (poze)[/url]
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Revenind la retete... in weekend sper sa fac prajiturica asta. Cu ulei in loc de unt. Ha, ha sa te tii, nu's ce s-o coace pan' la urma: http://www.thefriendlykitchen.com/recipes/gluten-free-almond-polenta-cookies/#more-104 P.S. Invarteste cineva ceva cu mei? Eu am facut doua supe de post, nu prea m-am omorat dupa ele, dar am gasit si alte retete dulci si nu ma dau batuta. Cica meiul este cereala strabunilor nostri [:)]. Si a papagalilor. De altfel este f. sanatos. Si se electrizeaza amuzant [:)]. Abia astept sa le arat copiilor, pe barbat l-am dat gata cu descoperirea [:)]. Nu prea stiu sa-l spal insa, e asa de mic... Am o sita ca de ceai si acolo ii fac baie. Alte idei? [url="http://s100.photobucket.com/albums/m10/40ML/La%20tara%20americana/"]Take joy! (poze)[/url]
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

uite ce e iarba ciorii http://en.wikipedia.org/wiki/Chives Nu stiu dc merg cu zahar pastele de hrisca dar dc ai mincat clatite umplutecu mere deci dulci si erau ok ar tb sa fie bune si pastele .Asa cred si eu ca tot cele de orez sunt mai potrivite cu zaharul ... dar nu am mincat niciodata . sa ma intrebi ce vrei despre paste facute in casa eu am facut si imi place sa fac asta cu meiul am citit-o si eu .. da 2 recolte pe an si din cauza asta era folosit mult stramoasa mamaligii era din mei in timp ce pe alte meleaguri era din hrisca . Eu insa stiu ca am gasit o reteta de salata de cereale cu legume ( un fel de mincare unic si sanatos )era ceva intre cous cpus cu legume si salata de orez . uite chiftelute de mei http://lacuocapetulante.blogspot.com/2005/11/le-polpettine-di-miglio.html 1 ceasca mei 2 morcovi mari 2 cepe micute 2 linguri de pesmet( asta se poate inlocui cu alceva eu as zice cu cartof fiert si strivit sau cu cereale fulgi de porumb de exemplu macinati si adaugati in amestec doar ca sa mai absoarba din umiditate si ca sa lege compozitia, sau daca faci piine in casa din faina fra gluten sau din tipurile de faina pe care poti sa le maninci lasi citeva felii sa se usuce apoi le strivesti si vei obtine pesmet ) 2 linguri de susan 1 lingura de patrunjel tocat sare 2 cani de apa 2 linguri ulei susanul se prajeste usor si se pune separat cepa asi morcovii taiati marunt se inabuse, se adauga meiul spalat si se adauga apa calda incepind cu cite 1/2 de ceasca ..cind scade apa se mai adauga ( ca la risotto) pina cind e gata. se mixeaza in robot adaugind restul ingredientelor se fac chiftelute care se trec prin susan si se coc la cuptor la 200 °C sau dc vrei le poti praji sau poti face o unica mega chiftea ( stil drob adica :-)) am gasit foarte multe retete cu mei se pregateste ca si orezul in risotto sau ca un cous cous ca si garnitura la carne sau cu diverse legume (la alegere intre ) : sparanghel, anghinare, fenel, dovleac, cu germeni ( de soia am gasit eu dar cred ca merg si altii ),spanac sau ale frunze verzi, morcov, varza, naut, conopida.. sau in supe in amestec si cu alte leguminoase (fasole, linte, mazare) si aici o reteta de piine am ales-o pt ca avea poze :-) http://www.celiachia-online.com/2007/02/01/ricetta-per-pane-senza-glutine/ Ingrediente: 250 g di faina de orez, 125 g faina de hrisca, 125 g faina de mei, un cub de drojdie proaspata ( are 24 gr) , o lingurita de miere ( ca sa topim drojdia), o lingurita de ulei de masline, sare, 400 ml apa se framinta apoi se toarna aluatul in tava cu hirtie de copt si se lasa acoperita in cuptor la 30-40 °C ( dc nu aveti cuptor care sa poata fii setat la temperatura asta, se incalzeste pt citeva minutre cuptorul, apoi se stinge , se aseaza tava acoprita pe gratar si in partea de jos a cuptorului se pune o cratita cu apa clocotita .. aburii apei care in tmp se va raci+caldura cuptorului care si el se raceste lent vor pastra temperatura cit de cit constanta pt 1 ora cit este prevazuta dospirea .Scoatem tava din cuptor si o tinem intr-un loc ferit si incalzim cuptorul la 220 °C unde vom coace piinea cca 40 minute si o reteta de pizza (nu am incercat-o ) http://www.celiachia-online.com/2007/01/27/ricetta-per-pizza-di-riso-azzima-senza-glutine/ 300 g faina de orez 400 ml apa sare cuptirul incins la 200 °C se varsa aluatul, care este foarte moale, intr-o tava cu hirtie de copt si se coace 30 minute dupa care scoti pizza din cuptor o condimentezi cu rosii, brinza etc .. dupa gustul fiecaruia si o mai coci cca 15 minute aluatul va fii crocant ca si piinea azima
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Citat:
citat din mesajul lui carina Ce face glutenul in boala celiaca? Te distruge incetul cu incetul. Glutenul nu poate fi digerat de persoanele in cauza si cauzeaza in felul asta distrugerea vililor din intestinul subtire. De acolo apare malabsorbtia si tot felul de probleme cauzate de malabsorbtie - osteaoporoza, distrofii de smalt, probleme neurologice (crampe musculare, reactii neurovegetative, epilepsie), probleme dermatologice in unele cazuri. In plus e insotita de probleme digestive - diaree intermitenta/ constipatie, balonari. Apoi apare retentie de apa. Si cel mai aiurea creste f tare incidenta diferitelor tipuri de cancer ale tractului digestiv. Nu se vindeca ci doar se tine sub control prin dieta fara gluten. Si cantitati infime de gluten ingerate ranesc intestinul. [:D] Sper ca e suficient raspunsul.
[q]E tare nasoala treaba. Cred ca trebuie sa fi tare curajos sa traiesti cu asta si sa ai moralul sus. Eu am endometrioza si trebuie sa iau zilnic niste remedii, datorita lor ma simt bine, dar tot mai deprim uneori. Imi trece repede, dar cand mai sentimente negative legat de asta, o sa citesc raspunsul tau. [flo] Acuma eu intrebam la un om sanatos, ce face sau nu glutenul. Ii strica sau e bun, e de bine sa faci mancare cu acea "carnita" din gluten?
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Mihaela carnita aia falsa obtinuta din gluten este un inlocuitor al carnii in cazul celor care au ales sa fie vegetarieni. Este bogata in proteine si are foarte putine, aproape deloc, grasimiinsa are calorii aproape cit are carnea. Nu este indicat sa o consumi impreuna cu alte alte alimente bogate in proteine: carne, oua, leguminoase( fasiole, mazare,linte) ci in combinatie cu legume, verdeturi sau carbohidrati ( orez . etc ) ca sa ai un fel de mincare bine echilibrat. Nu face rau dc nu ai vreo intoleranta la gluten si evident dc echilibrezi proteinele din felurile de mincare ca sa nu dai in extrema cealalta si sa fortezi prea mult rimnichii cu o dieta prea bogata in proteine. In rest dc esti un om sanatos seitan-ul obtinut din gluten este usor de digerat mai ales de catre batrini si copii.
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

ml, eu cred ca din partea tatalui imi vin toate. imi amintesc ca bunica, Dumnezeu s-o odihneasca, avea probleme de sanatate, si probleme cu digestia etc. si ea si tata spuneau ca au colon iritabil dar eu nu cred ca-i adevarat. bine, bunica a avut hepatita C si de asta a si murit insa tata a facut diabet 2 pe la 40 si de ani si dupa ce m-am diagnosticat eu cu celiachie le-am spus si parintilor sa faca macar testul de sange. mamei i-a iesit negativ, tata nu l-a facut insa a inceput un regim gluten free (asa ca tine) si se simte mult mai bine. m-ati dat gata cu retetele astea dulci, numar zilele, sper sa mai gasesc subiectul cand mi-o trece diabetul :) [url="http://apha.shutterfly.com/4873"]philip[/url] [url="http://bebelus.shutterfly.com"]31weeksbabyboy[/url] [url="http://apha.shutterfly.com/4886"]mommyandreea[/url]
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Participă la discuție

Poți posta acum și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: postarea ta va necesita aprobarea moderatorului înainte de a fi vizibilă.

Oaspete
Răspunde la acest subiect...

×   Lipire ca text formatat.   Lipește ca text simplu în schimb

  Sunt permise doar 75 de emoji.

×   Linkul tău a fost încorporat automat..   Afișează în schimb ca link

×   Conținutul tău anterior a fost restaurat.   Șterge editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini dintr-un URL.

Se încarcă...

×
×
  • Adaugă...