Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

  • ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

CARTOFUL, banalitate sau miracol ?


Recommended Posts

Citat:
citat din mesajul lui andacos Dragelor asta stiu si eu insa ce nu pricep este de ce se aplica procedeul la cartofii pentru piure! Dana
Scuze, nu citisem cu atentie ( am crezut ca e o reteta pentru cartofi crocanti, la aceea se fierb cartofii si se clatesc cu apa rece inainte de a se praji in ulei incins). Pentru cartofii piure se pun in apa rece doar cartofii cind sint cruzi si dupa ce au fost fierti se scot imediat din apa in care au fiert. Ca piureul sa iasa cit mai pufos, cartofii trebuie sa contina cit mai putina apa ( se poate pune un servet peste recipientul cu cartofi, pentru 1-2 minute ca sa "absoarba" apa din aburii fierbinti). In felul asta piureul nu iese apos ci cremos ( si prin adaugarea laptelui si a untului). Cartofii care nu sint preparati imediat sau sint lasati in apa in care au fiert, continua sa traga din apa aia si devin si "gumosi" dupa ce sint zdrobiti si frecati. O intreaga filozofie.[:D] Nu de-a mea[:)] ci de-a lui Heston Blumenthal, tipul cu chimia moleculara in bucatarie. Deci, nu, nu se pune apa rece peste cartofii care au fiert decit daca vrem sa obtinem un alt fel de piure.Apa rece ar crea o bariera la suprafata cartofului dar nu vad ce sens ar avea intr-o reteta de piure unde cartoful trebuie sa absoarba laptele si/sau untul ca sa fie pufos si gustos. Acum, depinde si de gusturi. Am intilnit oameni care maninca piureu lfrecat cu ulei pina se face ca o maioneza, altii il maninca mai subtire, altii nu pun nimic decit ceapa prajita pe deasupra... s.a.m.d. “If you have to say you are, you aren’t” –Margaret Thatcher
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Cei mai activi membri în acest subiect

Cei mai activi membri în acest subiect

Citat:
citat din mesajul lui daniela_b
Citat:
citat din mesajul lui andacos
Citat:
citat din mesajul lui mgabi Cand sunt fierti se toarna apa rece peste ei.
De ce se toarna apa rece peste cartofii fiertzi?Ce rol are? Dana
Stopeaza fierberea. Chiar daca ii scoti de la fiert si ii pui deoparte, caldura din interior continua sa-i "fiarba". Din exact acelasi motiv se pune apa rece si peste paste, dupa ce sint scoase si scurse. “If you have to say you are, you aren’t” –Margaret Thatcher
Exertii spun ca pastele italiene nu se clatesc NICIODATA
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

[flo] Miraculosul cartof il mai putem folosi si pentru a elimina cat mai rapid cearcanele,umflaturile pleoapelor si pentru a atenua ridurile de la ochi.Luam un cartof fainos(cei albi sunt fainosi),il dam crud pe razatoare,il punem intr-un tifon si-l aplicam pe ochi timp de un sfert de ora. La reumatism sunt buni cartofii fierti si zdrobiti,care se pun calzi pe partile dureroase. Feliile de cartofi cruzi,puse pe frunte si legate cu un fular,alina durerea de cap. Si uitati o reteta de SALEURI DE CARTOFI CU CASCAVAL: 250g cartofi(2-3cartofi),200g unt(margarina),200g faina(cam 1pahar si jumate),1ou+1galbenus,100g cascaval ras,sare. Se curata cartofii,se fierb,se rad pe razatoarea mica,apoi se amesteca cu oul,faina,sarea,untul si se framanta bine,dupa care se lasa la rece o ora.Se intinde o foaie groasa de 4-5mm si lata de 10cm.Se unge foaia cu galbenus,apoi se prasara cu cascaval ras si putina sare.Se taie bastonase late de 1cm si se coc in tava unsa la foc potrivit(180grade).Se servesc ca aperitiv la bere sau vin.O bunatate,va asigur. [pofta] www.blogulluiaurel45.blogspot.com [pup]
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

He, he, soatza are o mancare pe care o gateste doar el, unica de altfel. [:D] Cartofi copti in coaja la cuptor, zdrobiti cu furculita si facuta papara cu ei. Iese o papara super-pufoasa![pofta] Deci cartofii lasati cu coaja. Mami de Sara (8 dec 2008) ============ [url="http://poarta-ma.blogspot.com/"] Poarta-ma, mami! [/url]
[url="http://www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846"]Licurici [/url]
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

He-he, Anca, va' sa zica se pricepe I. la bucatareala... [:D] In toamna asta am inceput sa cumpar cartofi cu sacul [:)] si sa fac galuste cu prune... n-am facut si nici n-am mancat ani de zile... Nu pot spune o reteta pt ca o fac "la ochi" adica in jur de 1.5 kg cartofi fierti in coaja si dati prin masina de tocat (pt asta mi-am cupmarat masina!, zdrobiti altfel nu iese treaba...) si faina, gris, un pic de ulei, pana iese un aluat cum trebuie [:D] si in asta imbrac prunele cu samburi (dc scot samburele nu-mi mai plac pt ca la fiert curge sucul din prune...) apoi fierte putin in apa, date prin pesmet (de casa, mare, nu acela fin ca faina care se gasteste in magazine) si la cuptor 20-30 de min... [pofta] Alte feluri.. mie dor de numai de cartofi copti in coaja si mancati fierbinti cu unt... ii rupeam in doua si puneam cu lingurita putin unt... iui.... cand eram copil... cu mama, tata si frate-meu... acum 100 de ani..[:D] Oana, mami de Ana Maria ([url="http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=134685"]intr-o zi de 13... 13 iunie 2008[/url]) si Paul-Victor ([url="http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=89872"]ziua cea mai lunga: 21 iunie 2006[/url]) Priveste partea buna a lucrurilor
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Si mie imi palc cartofii: piure,prajiti,frantuzesti etc. Dar imi place mult si salata de cartofi: cartofi fierti in coaja,curatati si taiati felii amestecati cu oua fierte,ceapa si muulta maioneza [pofta] Mai era si varianta ca in loc de oua si maioneza sa se puna putina boia doar si ulei,cam asa se faceau in zona "de post" .
MONI cu [url="http://www.dropshots.com/DIA1"]DIANA [/url](01.01.2006) si [url="http://www.dropshots.com/TUDOR1"] TUDOR [/url](14.08.2009)
"Cainii latra,caravana trece."
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Citat:
citat din mesajul lui monica70
Si mie imi palc cartofii: piure,prajiti,frantuzesti etc. Dar imi place mult si salata de cartofi: cartofi fierti in coaja,curatati si taiati felii amestecati cu oua fierte,ceapa si muulta maioneza [pofta] Mai era si varianta ca in loc de oua si maioneza sa se puna putina boia doar si ulei,cam asa se faceau in zona "de post" .
MONI cu [url="http://www.dropshots.com/DIA1"]DIANA [/url](01.01.2006) si [url="http://www.dropshots.com/TUDOR1"] TUDOR [/url](14.08.2009)
"Cainii latra,caravana trece."
[pofta][pofta][pofta]
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

fetele care s-au laudat ca au mancat cartofi cruzi in mod sigur nu au probleme cu stomacul pt ca stiu ca acesta e tratamentul pentru ulcer, cartoful (crud) fiind un 'super-glue' natural perfect pentru stomac. legat de retete, nu a pomenit nimeni de musacaua de cartofi (nu stiu reteta dar ador mancarea) sau, din amintiri din copilarie, cartofi copti in jar. Bucurie!
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Participă la discuție

Poți posta acum și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: postarea ta va necesita aprobarea moderatorului înainte de a fi vizibilă.

Oaspete
Răspunde la acest subiect...

×   Lipire ca text formatat.   Lipește ca text simplu în schimb

  Sunt permise doar 75 de emoji.

×   Linkul tău a fost încorporat automat..   Afișează în schimb ca link

×   Conținutul tău anterior a fost restaurat.   Șterge editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini dintr-un URL.

Se încarcă...

×
×
  • Adaugă...