Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

Mucenici ... daca va intereseaza


oanaruth

Recommended Posts

[pofta] Trebuie sa recunosc! Ca doar de-aia si recunosc ca sint o [grasa] Copil fiind, abia asteptam sa vina luna martie, ca stiam ca e rost de mucenici in 9 martie! Si acum la fel, chiar daca nu mai sint copil, stiu ca daca merg pe la mama in preajma zilei de 9 martie, sigur primesc mucenici. Sper sa se intample la fel si anul asta. Deci: pentru ca mama e regateanca si tata moldovean, stiu doua retete de mucenici, unii facuti de mama, iar ceilalti de bunica mea (cum bunica nu mai traieste, din pacate, am copiat reteta din cartea de bucate a lui Sanda Marin (se zice ca-i barbat...) Mucenici muntenesti Se face un aluat ca de taietei din 1/2 kg faina, 1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu dizolvat in putina apa calduta, 1 virf de cutit de sare si apa caldicica, cam atita cita este necesara pentru o coca potrivit de tare. Se framinta bine (mama framinta cam 1/2 ora) si se lasa apoi sa se odihneasca o ora. Se intinde foaie pe planseta si se decupeaza, cu forme speciale, inelute sau colacei in forma de 8, care se lasa, apoi, pe un servet de pe o zi pe alta, sa se usuce putin. Mucenicii astfel pregatiti se fierb in apa cu putina sare, la foc mai mic, ca sa nu se sfarime in timpul fierberii. Cind sint aproape fierti, se adauga vanilie si o lingura de zahar. (Mama mai face si un pic de "apret" - 2 linguri de faina desfacuta cu putina apa, pe care le toarna in zeama sa dea un clocot, sa fie putin mai consistenta). Dupa ce au fiert, se da oala deoparte si se lasa acoperita pina se raceste continutul. Se adauga esenta de rom, coaja de lamiie rasa si citeva nuci macinate (nu multe). Se serveste in farfurii adinci, ca o supa (dar dulce) si se adauga, dupa gust, in farfurie, nuca macinata, zahar si praf de scortisoara. Mucenici moldovenesti 500 g faina, 20 g drojdie, 1 lingurita de ulei, 1 lingurita de zahar, 1 lingurita rasa de sare, 3o ml lapte indoit cu apa. Siropul: 1 ceasca de zahar, 2 cesti cu apa, 1 lingura apa de flori (!), miere (facultativ), 250 g nuci. Se face un aluat ca de piine cu putin lapte si mai mult moale. Cind este frumos crescut se fac colacei in forma de 8. Se aseaza in tava presarata cu faina, se lasa sa creasca, se ung cu ou si se coc la foc potrivit. Intre timp se pregateste un sirop, dintr-o ceasca de zahar si 2 cesti de apa. Se curata nucile, se macina si se amesteca cu zaharul pisat. Cind colaceii s-au racorit, se moaie unul cite unul numai o clipa in apa clocotita, se scurg, se aseaza intr-un castron, se toarna deasupra siropul in care s-a adaugat 1 lingura de apa de flori si se presara nuca dupa dorinta. Inainte de a-i servi se pune deasupra putina miere. (Nu mi-o luati in nume de rau pentru apa de flori, nu stiu ce este, asa am gasit reteta in cartea de bucate!) Pofta buna la mucenici! Dana si Iubirea ei, [8**] Oana-Ruth
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul răspuns
Eu nu stiu care e treaba cu mucenicii! Am tot citit pe Internet despre ei,sau prin reviste,dar eu nu am vazut asa ceva in viata mea.Si nici la cunostintele mele.Stie cinva, obiceiul asta lipseste cu desavarsire in Ardeal ,sau rudele, vecinii si cunostintele mele s-au pus de acord sa imi ascunda mie existenta lor!?!?! LAURA
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Laura, nu exista in Ardeal obiceiul asta.
quote:
Originally posted by Lauraa
Eu nu stiu care e treaba cu mucenicii! Am tot citit pe Internet despre ei,sau prin reviste,dar eu nu am vazut asa ceva in viata mea.Si nici la cunostintele mele.Stie cinva, obiceiul asta lipseste cu desavarsire in Ardeal ,sau rudele, vecinii si cunostintele mele s-au pus de acord sa imi ascunda mie existenta lor!?!?! LAURA
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Adaugă...