Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

  • ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Retete de post


dana d

Recommended Posts

Pentru ca sintem in zile de post,daca cineva din voi posteste,vreau sa va spun ca fructele de mare sint de post...puteti minca fara frica! Toate acestea nu au singe,asa cum au multi pesti si bineinteles carnea!!! CARACATITA CU SOS SI MACAROANE SCURTE Avem nevoie de caracatita,1 ceapa mare sau doua mai mici,suc de rosii,1 pahar de vin alb,putin usturoi (la alegere),sare si piper. In primul rind punem la "fiert" caracatita intr-o oala FARA NICI UN PIC DE APA!!! Caracatita are mult lichid care se lasa cu fierberea.Nu punem nici sara,traieste in apa sarata si carnea ei e sarata de la natura. Cind se evaporeaza toata apa obtinuta prin "fierberea" Caracatitei,luam de pe foc si taiem in bucatele mici,ca o maslina!!! Separat calim ceapa cu usturoiul,adaugam sosul de rosii,stingem cu vinul si daca e nevoie adaugam si putina apa.Adaugam caracatita taiata cubulete.Punem sare cu grija sa nu facem prea sarata mincarea si piper dupa gust...si asta e sosul! Fierbeti 500 gr macaroane...aici le zicem scurte...sint macaroane cu gaura(!) mici cit unghia! Daca nu gasiti asa ceva,puneti cele mai mici macaroane care circula in locul unde lociuti! La sfirsit amestecam sosul obtinut cu macaroanele si ...pofta buna! Nu se recomanda brinza rasa ca la alte macaroane...caracatita e considerata "peste" si nu e indicat sa se combine! Asta e cea mai traditionala reteta cu carne de caracatita. Se mai face si la gratar cu carbuni...cind se coace se taie in bucatele mici si se stropeste cu un amestec de ulei,otet si cimbru (oregan!). Asa e doar un aperitiv si insoteste diferite baututi mai tari! Un alt mod,care e unul din preferatele mele e asa numitul STIFADO! Adica cu ceapa arpagic! Puneti de seara in apa 1/2 kg arpagic. A doua zi va fi o joaca curatarea lui!!! Caliti arpagicul la fel ca la orice mincare,puneti sos de rosii sau rosii proaspete,bine coapte,taiate in cubulete.Caracatita o pregatiti ca in prima reteta si la fel,taiata o adaugati in sos. Sare,piper si citeva foi de dafin. Adaugati si putina apa la fiert. Se poate servi insotit de orez fiert. _________________ Theodora,[copil] Alexandros,[copil] Yannis 2 ani pe 03.Aprilie.2004. [loveyou] http://community.webshots.com/user/theodorapap Si aici mica mea familie:http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Theodora
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 293
  • Creat
  • Ultimul răspuns
BRIAMI(mincare de legume) la cuptor Pentru 6 persoane 1 kg cartofi 1 kg dovlecei 1/2 kg vinete 1/2 kg fasole verde 4 cepe 4 ardei grasi verzi sau rosii 1 kg rosii foarte coapte 1 legatura de patrunjel taiata marunt 2 catei de usturoi...sau dupa preferinta 1 ceasca de ulei de masline) sare si piper Spalati foarte bine legumele,curatati cartofii,ceapa,fasolea verde si usturoiul. Intr-un lighean mare taiati cartofii cuburi,vinetele si dovleceii in felii groase.ardeiul gras,ceapa si usturoiul rondele,felii rotunde. In continuare puneti fasolea verde,patrunjelul tocat si rosiile taiate date prin razuitoare. Toate acestea puneti-le intr-un vas de preferinta PYREX si adaugati uleiul sarea,piperul si o ceasca de apa. Coaceti mincarea la 180gC 1 1/2 ora pina se inmoaie legumele si s-a evaporat toata apa,sosul...trebuie sa ramina putin uscata. APERITIV CU VINETE,OREZ SI CREVETI (SHRIMPS) Pentru 6 persoane 4 vinete 150gr orez ulei de masline e preferinta!) 1 ceapa 50gr vin alb 250gr creveti mici,curatati(aici circula in pungi,fieti si mici cit juma de deget) 400gr zeama de legume(KNORR) 3 linguri patrunjel sare,piper 2 cesti suc de rosii cu busuioc(sau fara!) 1)Curatati vinetele de coaja taiati-le felii in lung si dati-le cu sare. Lasati-le intr-o strecuratoare mare 30 min ca sa se duca gustul amarui,apoi le spalati si le stoarceti de apa.Le prajiti in ulei incins. 2)Caliti putin ceapa.Adaugati orezul si continuati calirea.Stingeti cu vinul alb si turnati zeama de legume.Lasati orezul sa fiarba pina se resoarbe toata zeama.Adaugati crevetii si patrunjelul,sarea si piperul si amestecati usor. 3)Puneti jumatate din feliile de vinete intr-o tava micuta,deasupra orezul obtinut si pe deasupra restul vinetelor. 4)Coaceti la cuptor 30min la 180gC 5)Serviti cald cu sos de rosii cu busuioc(preparat) Theodora,[copil] Alexandros,[copil] Yannis 2 ani pe 03.Aprilie.2004. [loveyou] http://community.webshots.com/user/theodorapap Si aici mica mea familie:http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Theodora
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

initial postat de Milia Ghiveci de legume Exista nenumarate retete, depinde de gust: la cuptor sau fiert pe aragaz, cu orez/cartofi, infinite combinatii posibile de legume. Acum, iarna, am legume puse la borcan si mi-e mult mai usor, pun doar ceapa la prajit in putin ulei, adaug cartofii taiati cubulete si legumele din borcan si le fierb 15-20 minute, apoi adaug bulionul sau pasta de rosii. Presar verdeata pe deasupra. Daca legumele din borcan au si bulion, se pun dupa ce cartofii au fiert. E bun si rece, si cald. Daca gasesti legume proaspete, poti face ghiveciul asa (cum il fac vara): ceapa calita in putin ulei, varza tocata marunt, fasole (mie imi place cea galbena, grasa, lata, ca e mai dulce, dar poti pune si fasole fideluta), morcovi taiati felii, adaugi putina apa si le lasi sa se inabuse in vas acoperit pana cand sunt fierte pe jumatate. Dupa aceea, adaugi telina taiata bucatele, o vanata taiata felii, un ardei (cel rosu e mai dulce), mai la sfarsit cartofii taiati cubulete si un dovlecel mijlociu, taiat cubulete. Cand toate legumele sunt fierte, adaugi rosiile fierte separat sau pasate, gusti de sare (poti pune si piper), opresti focul si presari verdeata taiata marunt (marar sau patrunjel). Dupa gust, poti pune si alte legume (mazare, conopida, etc.) sau ce ai la indemana. Important este sa stii fiecare in cat timp fierbe, ca sa le pui in ordine, astfel incat sa nu fiarba prea mult, sa se striveasca si sa se distruga vitaminele. In loc de cartofi poti pune orez (orezul se pune mai devreme, sa fiarba cam 25 de minute). Alta varianta este sa pui de la inceput totul la cuptor, cu apa cat sa cuprinda legumele, iar dupa circa o ora (sau cand toate legumele sunt fierte), adaugi pasta de rosii. Acestea sunt variante mai dietetice, mie imi mai place un ghiveci gen musaca: cartofii taiati rondele, vinetele taiate rondele, dovleceii taiati rondele se prajesc separat, se scurg de ulei (se pun pe hartie absorbanta). Vinetele si dovleceii se presara cu sare si se scurg bine de apa inainte de a se praji. Se fierb morcovi intregi, care apoi se taie felii; se inabusa cu putin ulei (in vas acoperit) ardei rosii taiati fasii subtiri. Se unge o forma care merge la cuptor si se pun legumele de mai sus in straturi alternative. Se toarna suc de rosii, sau bulion, sau pasta de rosii dizolvata in apa, cat sa cuprinda legumele. Ai grija sa pui si sare. Dai la cuptor pana cand se coace la mijloc (se rumeneste usor). Daca il lasi putin sa se raceasca dupa ce il scoti din cuptor, aromele legumelor se patrund si ghiveciul e si mai gustos. Sper sa te inspiri din cele de mai sus si sa gasesti gasesti varianta preferata (eventual sa inventezi una noua, pe gustul tau).
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 weeks later...
Coliva initial postat de Milia Eu am o reteta tot de pe site. Nu mai stiu la ce topic o gasesti, din pacate nici cine a postat-o... Nu am incercat-o. Din fericire, n-a fost nevoie sa fac coliva niciodata pana acum... COLIVA · 1 kg grau · 500 g zahar · 300-500 g nuca · mirodenii: praf de anason, esenta de lamaie, esenta de portocale, coaja de lamaie sau de portocala, vanilie · sare dupa gust Se alege graul, se spala in multe ape reci, apoi in una, doua ape calde. La fiert se pun 2 l apa, la 1 kg de grau. Se fierbe la foc mic, cu multa grija. Este indicat sa se fiarba in oala de tuci si sa se puna oala pe o tabla sau pe o caramida subtire, sa nu se lipeasca. Graul pentru coliva nu se mesteca; se clatina doar oala spre stanga si spre dreapta, de cate ori se considera necesar. Cand nu se mai vede apa la suprafata, se incearca bobul de grau. Daca nu este suficient de bine fiert, se mai adauga putina apa calda. Cand bobul este inflorit, si toata apa absorbita, graul este fiert. Se acopera cu un capac, se infasoara cu paturi si se lasa asa 2-3 ore. Cand este bine racit, se scoate din vasul in care a fiert, se adauga toate celelalte ingrediente si se framanta cu mana pana se albeste si devine cremos. Daca pare a fi prea moale, se dauaga pesmet din biscuiti populari ca sa absoarba umezeala. Intr-un platou potrivit ca marime se aseaza graul, se netezeste, se cerne cu un strat de pesmet de biscuiti, apoi un strat de scortisoara, iar deasupra un strat de zahar farin de o jumatate de cm. Coliva se netezeste cat se poate de bine si se orneaza dupa preferinte. Observatie: este de preferat sa se fiarba graul de cu seara si coliva sa se pregateasca dimineata, inainte de a fi dusa la biserica. Cantitatea de nuca poate varia pana la a fi egala cu cantitatea de grau, dupa cum gospodina dispune de nuca. initial postat de CRIXIA Reteta mea este urmatoarea: Stiti, graul spalat bine in multe ape, pana cand apa in care se spala nu mai este albicioasa. La o masura de arpacas(grau)se pun 4 masuri apa si un praf de sare. Masura insemnand cum doreste fiecare, o ceasca, o cana - respectiv 4 cesti apa sau 4 cani apa. Eu pentru o coliva de dimensiunea unui tort mediu(scuze pentru echivalenta) puneam 2 cani grau si 8 cani apa.Se pune la fiert la foc moderat, cu capac. Cand incepe sa infloreasca boboul se da focul mic si se lasa sa fiarba pana fierbe bobul bine, iar zeama care se formeaza devine cleioasa. In tot acest timp se amesteca pentru a nu se prinde. Imi dau seama cat e de cleioasa zeama , daca in timp ce o amestec, in urma lingurii ramane ca o "carare" - adica este consistenta. Pasul urmator, pun zahar, la ochi, acum depinde cat de dulce doreste cel ce va manca, 1-2 cani sau chiar mai mult, oricum pe gustate. Dupa ce se pune zaharul toata compozitia se subtiaza, ca asta-i efectul zaharului -inmoaie-deci, va trebui sa fiarba in continuare. De acum sse sta langa oala si se amesteca tot timpul sa nu se prinda, tot asa pana compozitia se leaga si ramane carare in urma lingurii. Se ia de pe foc si se lasa acoperita pana se raceste bine. Cand este rece se amesteca cu: esenta de rom, coaja de lamaie rasa amestecata cu zahar, scortisoara, nuci, si ce mai vreti voi. Apoi se decoreaza cu pest sau biscuiti macinati peste care se aseaza semnul crucii din zahar pudra, si pe langa aceasta bomboane, nuci si alte chestii mancabile si de decor. Daca-i cu obiceiuri, iata! Am spus mai devreme ca se spala graul in multe apa. De 9 ori. Am invatat de la bunici, si toata lumea spune ca asa e, dar nimeni nu mi-a spus de ce. Eu ama acceptat varianta mea: sa fie bine spalat, ca sa fie cat mai curat. Tot in 9 ape se curata bine. deci s-au intalnit undeva obiceiul cu parerea mea. Ar mai fi ceva, cica curatenia trupeasca e foarte importanta. exact ca la post. Hadeti ca dam in teme religioase, de la o simpla coliva! CriXia initial postat de Podeanu Si au am fost nevoita sa fac coliva de pe la 20 ani. In plus de ce au pus fetele eu pun si un pic de cacao cind o amestec. Si tin mereu aprinsa o luminare cind o pregatesc(asa mi-a spus un popa) Dana si gemenii http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_cat.asp?numeX=Podeanu
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 months later...
Azi am intrat prima data pe aceasta pagina cu retete si am vazut una cu fructe de mare. Stiti cat sunt de daunatoare pentru organism? Am aflat ca ele sunt gunoierii apelor si nu as vrea sa va spun ce mananca pentru ca ar fi dezgustator.
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...
Teodora, ortodoxa esti si tu, ortodoxa sunt si eu deci, fara suparare: de unde ai aflat ca fructele de mare ar fi de post pentru ca nu au sange? Fiindca din cate stiu eu, canoanele ortodoxe sunt foarte stricte in acceptarea alimentelor de post si delimitarea de cele de frupt dar nu stiu vreun canon care sa faca aceasta delimitare in functie de existenta sangelui. Zau, nu vreau sa stranesc zanzanie, dar chiar ma intereseaza subiectu'. Ina
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Draga Ina, ma bag si eu in seama si sper sa nu te superi... ca sunt noua pe aici si nu prea am mai postat. Si eu sunt ortodoxa si tin si post cand pot. Stiu si eu ca fructele de mare se pot manca in post. Asta am aflat si de la un preot de la noi. Se pot manca pentru ca nu au sange. Si pentru mine a fost surprinzator cand am aflat prima data. Dar cred ca s-a inamplat asta pentru ca noi nu prea avem fructe de mare ieftine in Romania. Cel putin eu am impresia ca mananc foarte bine si prea scump pentru a fii de post :)
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 weeks later...
  • 1 month later...
Coliva postat de ciufulici 12/10/2004 : 12:56:01 Se pun la fiert doua kilograme de garu pentru coliva intr-un ceaun de preferat mai mare. Apa pui cat sa il cuprinda si il lasi la foc mic. Cand incepe sa fiarba pui putina sare si mesteci cat de des poti in mijlocul ceaunului sa nu se prinda de fund cu o lingura de lemn (nu cu cea pe care ai folosit-o la supe si alte mancaruri). Daca nu mesteci des sau e focul prea mare se poate prinde de vas si se afuma. Se mai poate adauga apa putin cate putin daca vezi ca mai trebuie. Daca iti place poti adauga la fiert si miez de nuci. Cand vezi ca e bine legat si bobul e fiert atunci poti opri focul. NU trebuie sa fie zemos. Il acoperi si il lasi sa se raceasca bine. Mama mea il lasa asa pana a doua zi dimineata cand facea coliva. Daca e foarte cald afara cum ar fi vara il poti pune la frigider dupa ce s-a racit cat de cat. Coliva o faci inainte de a merge la biserica cu un ceas doua nu se face cu o zi inainte. Din acest garu poti modela o coliva mai mare sau doua mai mici. Graul fiert va prinde o coja care se da la o parte, adica nu se pune la coliva. Intr-un lighean mai mare se pune garul pe care il amesteci cu zahar asta depinde cat de dulce vrei sa fie. Eu zic ca nu exagerat de mult zahar pentru ca poate inmuina coliva prea tare. Se adauga coaja de la o lamaie mai mare sau de la doua mai mici, prafuri de vanile tot dupa gustul fiecaruia, esenta de rom e foarte importanta, da o aroma deosebita in combinatie cu coaja de la lamaie. Poti pune si bomboane dar nu foarte colorate ca se vor topi si va fi o coliva colorata. Amesteci foarte bine toate acestea si poti gusta sa vezi daca iti place, mai poti adauga dupa gust ce ar mai trebui din cele de mai sus. Pe un platou se aseaza apoi aceasta compozitie si o modelezi dupa forma platoului; patrat,oval, depinde. Deasupra pe coliva mama mea pune pesmet de biscuiti foarte fin macinat,peste care apoi cu ajutorul unui tipar din carton modela un feld e cruce din zahar. Poti face crucea si din altceva; ciocolata, bomboane, jeleuri. De asemenea poti decora pe desupra cum iti place tie cu bomboane sau cacao sau cu ce ai. postat de vioconstant 12/10/2004 : 13:54:48 In primul rand spala 1 kg de arpacas(se pare ca e mai rentabil pentru ca fierbe mai usor si se leaga mai bine),dar atentie: in 9 ape. Apoi in cea de a 10-a apa il punea la fiert, insa o cantitate mai mare de apa ca sa nu fie nevoie sa mai adaugi pentru ca ii strici omogenizarea. Daca nu ai ceaun, poti fierbe intr-o oala mai mare in care nu se gateste prea des (sa nu fie cea in care faci ciorba de obicei), iar zaharul (1 1/2cana) se poate adauga cu 1/2 inainte sa stingi focul si mai lasi sa scada, pentru ca asa cum spunea si ciufulici, atunci cand e rece se inmoaie cam mult si devine mai apoasa. In rest, asa cum vezi si mai sus.Si iti vand si un pont:iese delicioasa daca nuca o rumenesti putin in cuptor si apoi o cureti putin de coaja si o zdrobesti. Spor la treaba! Vio
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 weeks later...
quote:
Originally posted by IrinaT
Draga Ina, ma bag si eu in seama si sper sa nu te superi... ca sunt noua pe aici si nu prea am mai postat. Si eu sunt ortodoxa si tin si post cand pot. Stiu si eu ca fructele de mare se pot manca in post. Asta am aflat si de la un preot de la noi. Se pot manca pentru ca nu au sange. Si pentru mine a fost surprinzator cand am aflat prima data. Dar cred ca s-a inamplat asta pentru ca noi nu prea avem fructe de mare ieftine in Romania. Cel putin eu am impresia ca mananc foarte bine si prea scump pentru a fii de post :)
Fiindca ma preocupa problema, m-am interesat si eu la sursa, ca sa spun asa. Parerea duhovnicului: in postul obisnuit se admite consumarea mâncarilor gatite din alimente de origine vegetala (inclusiv untdelemnul), excluzându-se orice aliment de provenienta animala (carnea, inclusiv cea de peste, untura sau grasimea, ouale, laptele si toate derivatele lui). In zilele de dezlegare se îngaduie consumarea pestelui si a vinului, precum si a untdelemnului.Astfel de dezlegari se acorda pentru sarbatorile mai importante care cad în timpul posturilor de durata. Asa ca pentru mine chestiunea e lamurita. N-or fi avand fructele de mare sange, dar sunt evident de origine animala, asa ca am sa poftesc la ele doar in zilele cu dezlegare la peste. Ina
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Adaugă...