Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

  • ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Retete de post


dana d

Recommended Posts

veronicai: Aperitiv din legume la minut Ingredinte: ½ kg. morcovi, o capatina telina, ½ kg. cartofi, 100 gr. ulei, o ceapa Mod de preparare Se curata legumele si se dau prin razatoarea mare. Se taie ceapa solzi fini. Se rumenesc repede in ulei incins, se scot cu spumiera. Se sareaza si se pipereaza. Mod de servire Sint foarte gustoase si ca aperitiv sau se servesc garnitura la friptura, chiftele, pirjoale etc. Supa de cartofi Ingredinte: 1/2 kg. cartofi, 2 buc. morcov, 1 buc. pastirnac, o radacina patrunjel, 1/2 buc. telina, o lingura untdelemn, 2-3 buc. rosii, 2 1/2 l apa, 1 buc. ceapa Mod de preparare Se curata zarzavatul si ceapa, se spala si se taie subtire dupa care se aseaza intr-un vas cu apa si putina sare si se pun la foc. Cind zarzavatul este pe jumatate fiert, se adauga cartofii curatati, spalati si taiati in cuburi mici. Dupa ce cartofii sint aproape fierti, se adauga rosiile, curatate de pielite si simburi, taiate felii, sau bulionul, si o lingura de unt sau untdelemn. Dupa citeva clocote, supa este gata. Mod de servire Se serveste la masa cu patrunjel si marar verde tocat marunt pe deasupra. Fiind preparata fara rintas, aceasta supa poate fi consumata si de persoanele cu afectiuni ale stomacului. Supa de legume Ingredinte: 3 buc. ceapa, 1 buc. morcov, 1 buc. radacina patrunjel, 1 buc. varza mica, o cana de fasole alba, 4 buc. cartofi, 3 buc. rosii, 2 linguri ulei, sare Mod de preparare Ceapa, morcovul, patrunjelul si varza se curata, se spala, se taie marunt si se inabusa in ulei. Cind legumele s-au inmuiat, se adauga fasolea, fiarta separat, cartofii taiati cubulete si se pune totul intr-o oala de 3 l cu apa clocotita cu sare. Dupa ce au fiert, se adauga rosiile taiate feliute si se mai dau citeva clocote. Se potriveste de sare. Supa de rosii cu fidea Ingredinte: 1 kg. rosii (sau o cutie de bulion), 1 buc. ceapa, 1 buc. ardei, zahar, o legatura patrunjel, o legatura marar, fidea (fara ou), sare, boabe de piper Mod de preparare Ceapa si ardeiul se curata, se toaca marunt si se calesc. Rosiile se spala, se dau pe razatoare si se adauga peste ceapa si ardei. Se fierb 10-15 minute, amestecindu-se continuu, se adauga 2 l de apa si se mai lasa la fiert. Se adauga o mina de fidea, zaharul, boabe de piper si se potriveste de sare. Dupa ce se stinge focul, se adauga verdeata tocata marunt si se acopera. Conopida sote Ingredinte: 1 buc. conopida, 100 gr. margarina, sare, piper Mod de preparare Conopida rupta bucatele se spala si se fierbe in apa clocotita cu sare. In momentul servirii, se scoate si se scurge. Se presara cu margarina topita si se potriveste de sare si piper. Mod de servire Se serveste fierbinte Dovlecei cu masline Ingredinte: 2 buc. dovlecei, 1 catel de usturoi, 1 buc. ceapa, 100 gr. masline, 5 linguri de ulei, 1 pahar de vin alb, o lingura de faina, zeama de lamiie, busuioc, o lingura de bulion, o legatura patrunjel, sare, piper Mod de preparare Dovleceii (in coaja) se spala, se sterg si se taie in felii de 1 cm grosime. Se presara cu zeama de lamiie, sare si piper, se trec prin faina si se prajesc in ulei incins pe ambele parti. Se scot si se aseaza pe un platou. Ceapa si usturoiul se curata, se taie marunt, se prajesc si se sting cu bulion, zeama de lamiie si vin. Se adauga piperul, busuiocul si patrunjelul tocate marunt. Maslinele taiate felii se pun peste dovlecei si deasupra se toarna sosul. Se lasa la frigider 10-15 minute. Tocanita de ceapa Ingredinte: 6 cepe, 4 buc. rosii, 1 buc. morcov, 3 catei de usturoi, o legatura marar, 1 pahar de ulei, otet, boia, zahar, sare, piper Mod de preparare Ceapa se curata, se taie solzisori, se caleste impreuna cu morcovul ras si cu boiaua. Cind ceapa s-a inmuiat, se adauga rosiile taiate marunt, otetul, zaharul, sarea, piperul si se lasa la fiert 10 minute. La sfirsit, se adauga mararul tocat marunt. Biscuiti de post Ingredinte: 3 cani de zahar, 2 pachete de margarina, 2 cani ulei, 3 cani de bors, 2 lingurite bicarbonat, faina (multa) , mirodenii, esente Mod de preparare Se amesteca toate ingredientele si se face un aluat gros. Se intinde o foaie de 1 cm grosime si se taie in forme diferite. Se pun in tava si se dau la cuptor. Cornulete cu nuca Ingredinte: 1 pachet de margarina, o cana nuci macinate, 1 praf de copt, zeama de lamiie, sare, faina, zahar pudra Mod de preparare Se amesteca margarina cu nucile, praful de copt stins cu zeama de lamiie, un praf de sare si se adauga treptat faina pina se obtine un aluat tare. Se intinde o foaie, se taie patrate, se ruleaza cornulete si se coc intr-o tava unsa cu margarina si tapetata cu faina. Dupa ce se scot din cuptor, calde fiind, cornuletele se tavalesc prin zahar pudra. Prajitura de post Ingredinte: 1 cana apa minerala, 1 lingura bicarbonat de sodiu stins cu zeama de lamiie, 1 cana nuca macinata, 1 pumn nuci taiate, 3 lingurite dulceata de visine, 100 ml ulei, putina scortisoara, 2 cani faina, 1 lingura cacao Mod de preparare Se amesteca ingredientele si compozitia rezultata se pune intr-o tava de cuptor unsa cu ulei. Se coace la foc potrivit. In loc de nuca macinata, se poate pune si nuca de cocos iar in loc de visine, stafide. Strudel cu mere aromat Ingredinte: foi de placinta, 1 kg mere, 200 gr zahar, 100 gr nuca de cocos, stafide, zeama de lamiie, vanilie, scortisoara, 100 gr margarina Mod de preparare Merele se curata si se taie bucati. Se pun intr-un castron cu zaharul si zeama de la o lamiie, se lasa 2-3 ore, apoi se storc, se amesteca cu nuca de cocos, stafidele, scortisoara, vanilia. Acest amestec se intinde pe foile de placinta, se ruleaza, se ung cu margarina si se presara cu putin zahar. Se asaza in tava bine unsa cu margarina si se dau la cuptor.
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 293
  • Creat
  • Ultimul răspuns
pilaf de orez cu ciuperci. in putin ulei se inabusa o ceapa tocata, un morcov si un pastirnac rase si se pune apoi o cutie de ciuperci scurse si taiate marunt.se mai adauga patrunjel si marar verde.se amesteca uneori si se dinstuiesc cam 10 min.separat se inabusa tot in putin ulei o ceasca de ceai cu orez.se pune peste ciuperci.turnam desupra 2 cani si jumatate de apa, sare,piper, vegeta si punem la cuptor ( cam 45-50min la cuptorul meu electric la 160grade)
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

bAly: Vinete la cuptor Ingrediente: 3-4 vinete, 6 ardei grasi, 600 g rosii, 1 ceapa, 6 catei usturoi, 100 ml ulei, marar si patrunjel verde, sare. Preparare: coaceti vinetele si ardeii ca pentru salata. Curatati vinetele, scurgeti-le de zeama. Intr-o cratita puneti jumatae din vinete, rupte fisii,apoi jumatate de ardei copti rupti la fel, un rand de rosii taiate fin, verdeturi. Repeteti intocmai. Ceapa taiata marunt caliti-o in ulei, adaugati usturoiul taiat si turnati acest amestec pe toata suprafata preparatului. Dati la cuptor pt 20 min. Tocanita de fasole boabe cu masline Ingrediente: 500 g fasole boabe fierte, 4 cepe, 200 g masline, cimbru, sare, boia, ulei, bulion. Preparare: ceapa se taie marunt, se caleste cu sare si cu ulei, se adauga boiaua si bulionul si se fierbe cu putina zeama din fasole pina se inmoaie. Se adauga sarea, cimbrul si maslinele. Se amesteca cu fasolea fiarta, se pun condimente si se da la cuptor10-15 min. Cand se serveste se presara frunze tocate de telina, patrunjel sau alta verdeata de sezon.
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

maioneza de post: otilia: MAIONEZA DE POST se pun la fiert impreuna, in apa putina, o telina mare curatata si taiata felii subtiri si doi cartofi curatati si taiati bucati, cu sare si condimente. dupa ce au fiert bine se scurg de apa si se lasa sa se raceasca. se pun la mixer si se fac pasta. se adauga ulei si se amesteca din nou. iese o maioneza delicioasa. Eu as mai adauga ca se pune si mustar si zeama de lamâie... claudia a o punga de pufuletzi, se moaie cu o cescuta de apa (pana se face ca o budinca racita si inchegata), se pune ulei si se amesteca cu mixerul....la final poti adauga mustar.... veronicai Maioneza de fasole Ingredinte: o ceasca de fasole, o ceasca de ulei, zeama de la o lamiie, sare, piper Mod de preparare Fasolea foarte bine fiarta se zdrobeste cu lingura de lemn si se trece prin sita. Apoi se adauga putin cite putin uleiul si zeama de lamiie. Se pune apoi sare si piper, dupa gust.
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

mamamariana Aceasta reteta e special pentru post ,cind vrei sa o faci de frupt , mai adaugi un ou ,o lingura de smintina , la aluat . Iar la compozitie , cum se spune crema , poti pune carne , piept pasare dat prin masina ,cascaval dat prin razatoare , mere, brinza sau varza, pus pe prima foaie , dupa aia pui unplutura si deasupra dai cascaval prin razatoare , si apoi a doua foaie . Pentru aluat 1 cana cu apa , drojdie cit o nuca mai mare , si 7linguri cu ulei , sare o ligurita nu prea plina . Le pui intrun lighean , si faci aluatul , nu prea tare , sa-l poti lucra , Separat intr-o tigaita ,sau olita pui 250 g margarina la topit dupa ce sa topit bine , peste ea pui cam 200 g faina , si se face ca o mamaliguta molcuta . Aluatul il intinzi ca , pentru cozonac , si deasupra pui margarina din olita . O rulezi ca si pe cozonac o tai in doua , si o dai la rece 20 minute . Cit sta la rece el va creste . Dupa aia il impaturesti de doua ori ,iar atreia oara il pui in tava . Aluatul e minunat daca tava e mai mica poti face de doua ori . Eu cu aluatul asta fac tava mea de la aragaz e destul de mare, Merele se dau pe razatoare, se amesteca cu zahar, scortisoara si ce mai vreti voi. Din aluat, luati jumatate, faceti o foaie cu sucitorul si o puneti in tava, apoi urmeaza merele si la sfarsit cea de-a doua foaie. Dupa ce s-a copt, pudrati-o cu zahar vanilat. E bestiala!!!
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

marianar Sarmale de post cu ciuperci - un kg de ciuperci - o ceasca de orez - doua cepe - o varza acra - 250g bulion - o legatura de marar - ulei, sare, piper Ciupercile si ceapa se toaca marunt si se calesc in ulei. Se adauga orezul, putina apa, daca este nevoie si mararul tocat fin. Se condimenteaza si se lasa sa fiarba la foc mic pana ce scade zeama. Foile de varza se umplu cu compozitia deja preparata. Se asaza sarmalele intr-un vas si se pun la fiert. Spre final se adauga bulionul si se introduc la cuptor 20 min. Pofta buna!
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

marianar Ciuperci cu praz Ingrediente: - 800g ciuperci - 800g praz subtire - 300g rosii - 300ml suc de rosii - o legatura de patrunjel - o legatura de marar - ulei, sare, piper Se curata ciupercile, se spala bine, se taie felii si se inabusa in ulei. Prazul se taie in bucati de 2 cm lungime si se caleste in ulei. Se pune apoi prazul peste ciuperci, se condimenteaza si se adauga sucul de rosii si rosiile decojite si taiate in sase. Se lasa sa fiarba 30 min. Cand este aproape gata se adauga verdeata tocata fin.
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

ariadne ardei umpluti cu ciuperci: 6 ardei de marime potrivita, 500-600gr.ciuperci(proaspete sau la doza),un morcov, 3-4 rosii mai mari, 50 gr.orez, 40gr.unt, o ceapa(praz), patrunjel verde, sare, piper, 200 ml.suc rosii. se taie cate un capac la fiecare ardei si se curata de seminte. din rosii se taie capacele pt.ardei . morcovul dat pe razatoare si orezul se fierb cca.5min. ciupercile si ceapa se taie cubulete mici , se calesc in 20 gr.unt impreuna cu orezul si morcovul( scurse bine de apa) cca.5min., se adauga sarea si piperul. se umple ardeii cu compozitia de mai sus si se pun capacele de rosii. se tapeteaza un vas care merge la cuptor cu restul de unt, se pun ardeii in picioare si deasupra sucul de rosii. se lasa la cuptor cca.40 min. se servesc cu patrunjel verde tocat fin( eventual smantana sau iaurt).
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

ireland Orez cu sos de masline Ingrediente: • 500 g orez • 2-3 lingurite de vegeta • 50 ml ulei + 2 linguri de ulei • 2 cepe mari • o legatura de patrunjel • o legatura de marar • condimente (oregano, maghiran, enibahar macinat, piper macinat, nucsoara) • 500 g masline (negre sau verzi) • o jumatate de lamaie • o lingura de bulion • o foaie de dafin Una dintre cepe se curata, se spala, apoi se toaca fin si se caleste putin in 50 ml ulei, impreuna cu vegeta si cu condimentele. Se adauga apoi orezulspalat si ales si putina apa. Se lasa la foc mic circa o jumatate de ora,astfel incat orezul sa se inmoaie. Intre timp, se prepara sosul de masline.Fiecare maslina se inteapa in mai multe locuri cu furculita. Se toaca cea de-a doua ceapa, se caleste in restul de ulei, apoi se adauga maslinele si apa, astfel incat sa fie acoperite. Se lasa sa fiarba circa 20 de minute. Pe la jumatatea fierberii, se adauga jumatatea de lamaie taiata in felii si putinpiper macinat. Spre sfarsit, se pune foaia de dafin si bulionul dizolvat infoarte putina apa rece. Se mai lasa sa dea un clocot si se ia sosul de pefoc. Cand orezul este fiert, se ia vasul de pe foc si se adauga verdeata spalata si tocata. Se serveste cu sos turnat deasupra.
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

adda Negresa de post Ingrediente: 8 linguri zahar, 4 linguri cacao, 1 pahar ulei, 2 lingurite bicarbonat nestins, 2 cani de apa, 2 cani si jumatate de faina. Se amesteca foarte bine, apoi se incorporeaza vreo 6 linguri de gem (sau dulceata) acrisor. Se unge tava, se toarna compozitia si se da la cuptor. Poti acoperi negresa cu glazura si fulgi de nuca de cocos sau cu frisca vegetala. Glazura: 5 linguri de zahar, 1 lingura cu varf de cacao, 3 linguri de apa, o felie (de grosimea unui deget) de margarina, rom Se amesteca ingredientele si se pun la foc mic. Se amesteca pana cand se topeste zaharul. Se ia glazura de pe foc si se adauga o picatura de rom. Glazura nu o torni fierbinte peste prajitura pentru ca este prea fluida, o lasi sa se racoreasca putin si sa se mai ingroase (amestecand din cand in cand ca sa nu se formeze o crusta), altfel va curge toata. Obs: -daca vrei sa acoperi negresa cu glazura va trebui s-o faci cat timp prajitura e fierbinte; -daca o acoperi cu frisca, trebuie sa lasi prajitura sa se raceasca; -poti taia negresa cubulete, o dai prin glazura si apoi prin nuca de cocos. Iti scriu si reteta de baclava (dupa parerea mea e foarte simpla): Baclava Ingrediente: 500gr foi de placinta, 400gr nuci macinate, 200gr zahar tos, 4-5 linguri de ulei sau margarina topita pentru sirop: 2 linguri de miere de albine, 300gr zahar, coaja rasa de lamaie, esenta de vanilie, esenta de migdale, o lingurita scortisoara macinata. Intr-o tava unsa cu ulei sau margarina se intind 3 foi de placinta unse fiecare cu ulei. Deasupra lor se presara miez de nuca macinat si zahar. Se acopera cu alte 3 foi de placinta unse fiecare cu ulei si se adauga un alt strat de nuca si zahar. Se repeta operatia pana cand se termina toate foile de placinta. Ultimul strat trebuie sa fie de foi de placinta. Se unge deasupra cu ulei (sau margarina topita) si se introduce tava la cuptor pentru 20 min. Intre timp se prepara siropul. Se pun la fiert 250 ml apa cu 300 grame de zahar si 2 linguri miere. SE fierb 10 minute, se adauga putina esenta de vanilie si de migdale si o lingurita de scortisoara. Cand baclavaua (foile de placinta cu nuca si zahar pe care le-ai introdus in cuptor) este rumenita, se scoate din cuptor si se toarn apeste ea siropul clocotit. Se lasa sa se insiropeze (mai pui tava in cuptor pentru inca vreo 8-10 minute), apoi se portioneaza cu un cutit bine ascutit.
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Adaugă...