Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

Rog urgent raspuns Marius Liviu


Melinda

Recommended Posts

Am o mare dilema! Nu stiu cum sa procedez sa fie bine: 1. cele 126 de zile sunt obligata sa le i-au in pre- respectiv postnatal? sau cate sunt obligata? eu as dori sa procedez in felul urmator: prenatal de la 1 octombrie pana cand nasc (tot in octombrie) si pe urma postnatal pana la 15 decembrie cand sa intru in concediu de crestere a copilului. este posibil asa? Multumesc mel
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul răspuns
Legea 19/2000: ART. 118 (1) Asiguratele au dreptul, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, la concediu pentru sarcina si lauzie, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate. (2) De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care au incetat plata contributiei de asigurari sociale, in conditiile prezentei legi, dar care nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat. ART. 119 (1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. (2) Concediile pentru sarcina si lauzie se compenseaza intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare. Dupa cum vezi, potrivit legii, ai dreptul sa compensezi concediile pentru sarcina si lauzie, insa in practica sunt situatii in care medicii se opun sa dea concedii prenatale mai mari de 63 de zile. In cazul tau, deoarece doresti concediul de lauzie sa fie compensat cu zilele restante din concediul prenatal, nu cred ca exista vreo problema ca medicul sa ti-l acorde.
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Mai exista si o alta reglementare, data in aplicarea Legii nr.19/2000: ORDINUL nr.343/399 din 2001 al ministrului sãnãtãþii ºi familiei ºi al ministrului muncii ºi solidaritãþii sociale pentru aprobarea Instrucþiunilor privind eliberarea certificatelor de concediu medical în baza cãrora se acordã indemnizaþiile de asigurãri sociale, publicat in Monitorul Oficial nr.732/2001: c) Concediul medical pentru maternitate Certificatele de concediu medical pentru sarcinã se elibereazã pe perioade de cel mult 31 de zile, dar nu mai mult de 63 de zile, de medicul de familie ºi/sau de medicul de specialitate obstetricã-ginecologie care asistã gravida, cu anunþarea medicului de familie. În cazul în care femeia gravidã se aflã în altã localitate prelungirea concediului medical pânã la 63 de zile se poate face ºi de medicul de specialitate obstetricã-ginecologie din localitatea respectivã. Certificatul de concediu medical pentru lehuzie se elibereazã de medicul de specialitate obstetricã-ginecologie din unitatea sanitarã în care a nãscut femeia, de catre medicul care a constatat naºterea sau de catre medicul d efamilie care are in urmarire lehuza, pentru perioade de 31 de zile, dar nu mai mult de 63 de zile calculate de la data naºterii copilului. Concediile medicale pentru sarcinã ºi lehuzie se acordã pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, indiferent dacã copilul se naºte viu sau mort, care se pot compensa între ele, în funcþie de recomandarea medicului ºi de opþiunea persoanei beneficiare. Femeile cu handicap asigurate beneficiazã de concediu pentru sarcinã începând cu luna a 6-a de sarcinã, dacã prezintã certificatul de persoanã cu handicap.
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Adaugă...