Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

  • ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

plafonare la nivelul contributiei CAS


A_Iulia

Recommended Posts

Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea informatie. Este cumva concediul de maternitate (si ma refer la prenatal si postnatal, - cele 120 zile) plafonat la valoarea CAS platit? Va intreb intrucat am avut recent si un concediu medical de urgenta, incadrat cu 100%, dar nu am primit "salariul" intreg, pe motivul ca CASul achitat pentru salariul meu este plafonat la valoarea CAS pentru 5 salarii medii pe economie(nu se plateste la venitul brut). Sper sa fi reusit sa explic situatia, desi recunosc ca ma cam incurc in termeni. Si nici nu ma prea pricep. Va multumesc mult.
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul răspuns
Un pic sucita intrebarea pusa insa hadeti sa lamurim cate ceva. Determinarea valorii indemnizatie de maternitate iar pt CIC (pt acest an) se face luand 85% dintr-o baza de calcul[BC]. Aceasta baza de calcul se determina in felul urmator: 1. Se aduna toate veniturile brute realizate de persoana asigurata indiferent de natura acestora pe un interval de 6 sau 10 luni in functie de situatia particulara a asiguratei(-tului)in conformitate cu prevderile ord. 9 si ord. 23 din 2003 cu urmatoarele conditii a+ b exclusive: a. sa fie venituri din care sa se fi retinut CAS deci contributive sau venituri din care nu s-a retinut CAS dar sunt prevazute de lege ca asimilate (venituri necontributive). b. valoarea venitului realizat sa fie pana la valoare cumulata a 5 salarii medii brute pe economie considerat plafon asigurat maxim admis. In cazul in care venitul brut realizat depaseste acest plafon se va considera valoare plafonului indiferent de valoare efectiva a venitului brut realizat. Cam asta ar fi. Care e intrebarea, daca mai exista neclaritati. Marius (www.desprecopii.com)
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Va multumesc pentru raspuns, de fapt a confirmat banuielile mele. Toate formele de concediu de care am putea beneficia, in acest caz sunt plafonate? Sunt curioasa daca pana si cele 5 zile de concediu ale sotului (la nasterea copilului) sunt plafonate la valoarea CAS achitat?! Nu ca ar fi chiar o problema, dar ca idee... Noi am negociat salariile nete cu companiile la care lucram, asa incat nu avem idee de valorile ce se platesc, plafonate sau nu. Nu va mai intreb cum ar fi mai bine sa intru in CIC (inainte sau dupa 01.01.2004), cred ca mi-e clar ca "munca e sfanta". Va felicit pentru forum, este intr-adevar superb. Mi-am permis sa dau adresa si altor cunostinte, in aceeasi situatie ca si mine.
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Doar indemnizatiile aferente unor drepturi de asigurari sociale sunt plafonate. De exemplu, indemnizatiile aferente concediului de odihna, concediului paternal sau concediului pentru formare profesionala nu suntplafonate. Ideal ar fi pentru tine sa poti intra in CIC inainte de 01.01.2004, dar aceasta presupune sa nasti si sa soliciti acordarea CIC anterior acestei date.
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Stiam ca BC pentru CAS este plafonata la 5 salarii medii pe economie. Dar si BC pentru contributia la asigurarile de sanatate este plafonata ? Concediul de boala obisnuit (inafara de cel legat de sarcina) se plateste tot in functie de contrutia la CAS, sau se plateste in functie de contributia la asigurari de sanatate ? Simona
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

quote:
Originally posted by Adina Iulia
......Va felicit pentru forum, este intr-adevar superb. Mi-am permis sa dau adresa si altor cunostinte, in aceeasi situatie ca si mine.
Multumim pentru aprecieri si suntem bucurosi ca va putem ajuta intr-un sens sau altul. De asemenea este apreciabila si recomandarea acestui site altor persoane pentru ca informatia inseamna putere. Marius (www.desprecopii.com)
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Pina la urma, m-am lamurit singura : baza de calcul pentru contributia la asigurarile de sanatate nu este plafonata, dar oricum asta nu mai conteaza, deoarece concediul de boala obisnuit are acelasi regim ca si cel de maternitate : este platit din bugetul de asigurari sociale, deci relativ la baza de calcul pentru contributia la CAS (adica plafonata la 5 salarii medii). Simona
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Adaugă...