Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

  • ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Despre spaga in general


Pet

Recommended Posts

Eu m-am saturat!!! Numai sa aud despre spaga care se da la noi in tara... Nu vreau sa ma gandesc la cazurile in care o sa mi se sugereze ceva in sensul asta ca tare mi-e frica... mi-e frica de reactia pe care o s-o am... sunt prea impulsiva si in loc de bani o sa-mi vina sa dau pumni in cap[mariaj] Sunt tare suparata pentru ca mama mea, venita acum cateva zile sa ma viziteze, a fost nevoita sa dea spaga la vama pentru motive absurde, pentru ca oricine pleaca sau vine de acasa ramane cu gust amar dupa experientele avute prin vami si nu numai. Imi vine mereu in minte prietena mea care a fost vara trecuta acasa cu sotul, cu masina personala, cu toate documentele in regula si care numai sa intre in Romania a dat spaga 200 €!!! Si pentru ce??? Pentru nodul in papura care ti-l cauta cei de la vama, pentru nu stiu ce aberatii pe care le scot vamesii fara nerusinare, in realitate voind sa spuna: "Daca dai ceva bani, intri in tara...daca nu, mai asteapta" si te lasa sa astepti pana cand iti pierzi rabdarea si vointa de a resista impotriva acestui "sistem". Eu o sa plec acasa de Pasti, anul viitor si daca o sa trec prin astfel de situatii sunt hotarata sa fac reclamatii. Poate unora le par un pic infantila, unii mi-au si ras in fata spunand: "La cine te duci sa reclami?" Inca nu stiu dar nu pot sa raman cu mainile in san auzind vamesii cum poarta discutii intre ei de genul: " - Tu cat le-ai luat? - 30 de €! - Doar atat? Ia-le ma' mai mult..." (ca vorba aia strica piata) .......................................... Intrebarea mea: Vi s-a intamplat sa dati vreodata spaga? Si daca da, in ce circumstante s-a petrecut?
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 137
  • Creat
  • Ultimul răspuns
In Romania? Ooooooo..., unde nu dai spaga in Ro.? Esti plecata de mult din tara? Si chiar nu ai dat niciodata spaga? Eu, spre rusinea mea am dat. si cel mai mult la doctori, pentru ca aici am trebuinte. De ce? Ca sa fiu tratata mai bine, nu pentru cine stie ce favoruri! Stiu ca nu e bine, dar atunci cand te vezi la mana lor, cand starea sanatatii tale sau a celor dragi depinde de asta, nu te mai gandesti daca e etic sau nu. De fapt rusine sa le fie celor care iau spaga, tu nu vrei decat sa-ti fie bine. Si prin alte parti am mai "contribuit", dar nu mai stiu acum, de fapt nici nu are rost sa ma mai gandesc, oricum, in Ro. pentru orice trebuie sa dai spaga. Sa nu ma critici prea mult, dar asta e! Pupici! Laura
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Te inteleg perfect. Ah, iar ma revolt pe tara asta, si tot nu rezolv nimic. Din pacate, lucrurile vor ramane asa, pt ca noi ii invatam asa. Pt orice lucru trebuie sa platesti. Totul se poate rezolva cu bani. Evident, anumite categorii ca medicii si profesorii aduc argumente de genul ca au salariu mic. Hm, de parca asta e o scuza. Cine le da dreptul sa jecmaneasca oameni? La fel si cu vamesii, si multe alte categorii. Eu spun sa nu dai nimic. Daca ai toate actele in regula nu au ce sa iti faca. pupici Crinuta
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Din pacate nu cred ca se pot pune pe aceeasi treapta vamesii care-ti cer spaga cu profesorii care-ti cer ce???Eventual bani pe meditatii, dar astea inseamna timp pierdut, mult stres si , ca orice munca suplimentara trebuie platita ,nu?? N-as fi vrut sa intervin insa ma doare sa vad ca dupa ce pierd zile intregi(sambete si duminici)facand munca patriotica(olimpiade, concursuri, corectat teze de olimpiade pana la ora 3 dimineata, timp in care beau o cafea si-o apa minerala ,platite de mine, binenteles, ca doar nu va imaginati ca-mi plateste cineva toate astea), dupa ce pierd ore intregi din timpul pe care ar trebui sa-l aloc baietelului si familiei mele pentru a-i pregati pentru bacalaureat pe copiii care nu-si permit sa plateasca meditatii(fara bani, binenteles, cu toate ca salariul meu e undeva sub 100 de $) vine cineva sa spuna ca profesorii jecmanesc oamenii!!!!! Probabil ca sunt cativa care calca stramb, ca in orice alta categorie sociala, dar stie cineva cata daruire si cata dragoste pentru profesia ta trebuie sa ai pentru a munci atat pentru un salariu de mizerie????Cati dintre profesori iau spaga? Dar cati muncesc suplimentar si pregatesc olimpici , si copii fara bani si-si mai gasesc timp si pentru problemele copiilor in detrimentul familiei lor?La mine vin "fetele mele" si-mi cer sfatul, si-mi spun lucruri pe care nu indraznesc sa le spuna parintilor si eu stau si le ascult si incerc sa gasesc solutii, in timp ce baietelul meu incearca fara succes sa ma convinga sa-l duc la McDonald"s ....si dimineata urmatoare ma trezesc iar la 4 , pentru ca pierzand we la corectat teze pentru cursurile de excelenta nu am mai avut timp sa-mi corectez lucrarile si sa-mi fac proiectele didactice si fisele elevilor, ca doar nu va imaginati ca-mi pune cineva la dispozitie xerox!!!Si asta fac toate colegele mele, cu foarte , foarte mici exceptii!!! Missiday A, si ca sa nu uit, mentionez ca n-am primit niciodata de la elevi altceva decat flori!
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

subscriu: am dat la politie, dar la vamesi nu am dat si nici nu voi da niciodata.Dar..ma inspaimanta urmatorul fapt:va trebui sa merg anul viitor cu copilul, sa-l declar si in ro(nu se face decat personal, ca sa pot obtine certificat de nastere roman si drepturile copilului dupa mama), avand dupa tata cetatenie austriaca si dupa mama cetatenie romana.Sincera sa fiu, nu as vrea sa dau cu piciorul la drepturile copilului(ce avantaje vor fi in viitor nu stiu acum, dar mai bine sa fiu prevazatoare).Si..normal ca voi trece vama cu masina, imi e mult mai usor sa ma deplasez asa(cu toate ca voi fi si mama si sofer, tot), si a nevoie de imputernicire de la tatal copilului ca am voie sa trec granita(in prealalbil si copilului ii scot personal pasaport).deci voi fi eu mama romanca cu copil austriac, si imputernicire de la tata:Sunt curioasa ce nod in papura imi vor gasi.... Acum un an si, am mers in Ro cu masina imatriculata pe numele sotului, cu procura ca am voie s-o conduc..si la vama mi-au cerut garantie 2000 euro !!!!ca ma voi mai intoarce cu aceeasi masina..Si m-am tiganit rau de tot cu ei, dar am castigat, dupa ce ma gandeam ca o cam incurcasem, si ca n-o sa reusesc sa mai intru in tara.Anul acesta, tot singura, alta masina, inmatricultata pe numele amandurora aceeasi problema..vai ce m-am enervat...dar nici acum nu le-am dat nimic.Cred ca trebuie sa te tii tare si sa-ti sustii nevinovatia(de fapt, cu ce ai gresit???), si sa ceri actul scris cu legea respectiva si suma pretinsa de ei.Problema e ca na...isi gasesc oameni care de frica, sila de ei, dau.SI MI_E O SCARBA DE EI::jigodiile!! La medic asta e situatia, ca nici asigurarile(chiar daca ti se trage din salariu, nu se face nimic) nu asigura stabilitate.Of.....n-o sa se iasa la o solutie niciodata.. 'Fiecare dintre noi este un inger cu o singura aripa.Si nu putem zbura decat imbratisandu-ne unul pe celalalt.' Iubi, mamica cu burtica:)
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

crinuta, si eu am lucrat in Romania in invatamant..si nu am cerut in viata mea nimic:un buchet de flori il primeam de ziua mea sau de martisor, si doar atunci le luam, la alte ocazii erau refuzate.Si uite, nu mi-e rusine sa spun ca faceam meditatii ca sa ma pot intretine, si munceam la o gradinita, scoala generala si liceu(aveam multe ore peste norma dar asta era..), si meditatii zilnic, si nu aveam timp de nimic altceva.dar era munca mea si nu cerseam si nici nu imploram pe nimeni sa imi dea.Si voluntariat slava domnului, am facut si eu ca sa ma pun bine cu directoarea(nu ma suporta, nu dadeam nimic si ma necajea), si n-am primit niciodata nici cafea, nici snacksuri sau alte cele-oricum mi le luam de-acasa, ca nu am nevoie de mila nimanui!Si am lucrat si la tara, si impartea ce aveam la pachet cu copiii, ca-mi era mila de ei si ii iubeam asa cum erau. Acum, nu zic ca nu sunt alti profesori ce nu-si cer drepturile..dar este problema lor si numai a lor.Dar nu toti sunt unul... A nu se intelege prin meditatie sicanare.Unii profesori faceau asta, ca sa si-i aduca la meditatie, si sa ia un ban in plus.Problema lor, si tine de etica.. Numai bine 'Fiecare dintre noi este un inger cu o singura aripa.Si nu putem zbura decat imbratisandu-ne unul pe celalalt.' Iubi, mamica cu burtica:)
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

quote:
Originally posted by crinuta
Pt orice lucru trebuie sa platesti. [...] Evident, anumite categorii ca medicii si profesorii aduc argumente de genul ca au salariu mic. Hm, de parca asta e o scuza. Cine le da dreptul sa jecmaneasca oameni?
Crinuta mama, Lucrez atat in sanatate, cat si in invatamant, asa incat m-ai lovit de doua ori prin cele reproduse in citatul de mai sus. Drept care TREBUIE sa iti raspund. In primul rand, intr-adevar pentru ABSOLUT orice lucru TREBUIE sa platesti. Asta e legea firii in societate. Sau cel putin in societatea pe care romanii au ales-o in '89, luand ca model pe cele vest-europene si nord-americane. E drept, in socialism nu trebuia sa platesti nici pt sanatate, nici pt invatamant... Dar socialismul a dat faliment... Folosesti cuvantul "a jecmani", referitor la spagile date doctorilor si profesorilor. Daca intr-adevar cunosti sensul cuvantului, sunt sigur ca acum iti dai seama ca l-ai folosit intr-un context deloc fericit. Nimeni nu-ti cere nimic. Sau, ma rog, sa o punem sub alta forma: sunt intr-adevar de blamat cei ce conditioneaza prestarea serviciilor pentru care sunt deja salarizati cu diferite "suplimente", indiferent daca sunt materiale (bani, cadouri) sau conjuncturale ("pune-mi si mie o pila la..."). In rest, fiecare este liber sa faca ce doreste cu banii sai. Daca o pacienta se simte mai in siguranta in conditiile in care "multumeste" doctorului care o trateaza, sau isi exprima satisfactia asupra prestatiei medicale pe cale materiala, nu inteleg in ce consta "jecmanirea". In domeniul invatamantului, meditatiile la care s-a facut referire sunt o forma de munca solicitata de cel meditat (sau parintii acestuia...). Deci care trebuie platita de beneficiar. Si da, draga mea, plata de-a dreptul jignitoare atat in domeniul sanatatii cat si al invatamantului reprezinta fara urma de indoiala nu numai scuza fenomenelor dezbatute, dar insasi cauza ei. Crezi ca un intelectual cu pregatire mult peste medie, asa cum sunt medicii si profesorii, s-ar cobora inutil la situatia de a trece prin jenantul moment cand trebuie sa spuna "multumesc" pt plicul strecurat in buzunar, daca ar castiga indestulator? Intrebarea este evident retorica, dar nu-i voi da raspunsul. Trage tu insati concluzia ce se autoimpune: medicii si profesorii au salarii mici pentru ca nu au iesit in strada, ca alte categorii sociale, sa strige ca nu mai lucreaza in conditiile date. De ce nu au facut-o? Tocmai pt ca o asemenea atitudine era sub demnitatea lor. Lucrul acesta este pe deplin confirmat de faptul ca si asa-zisele greve din domeniu au fost pur formale: s-a lucrat in perioadele respective mai ceva decat in afara lor. Am raspuns ieri unui alt mesaj postat de cineva care se plangea de "dezinteresul si dispretul medicilor fata de pacienti". Dezinteresul este generic si vine din lipsa satisfacerii materiale a celui ce munceste. Dispretul este selectiv si generat de atitudini similare celei pe care ai mimat-o tu (sunt sigur, printr-o greseala de exprimare si nu intentionat) prin mesajul de aici: lipsa de apreciere a importantei sociale a muncii depuse.
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

quote:
Originally posted by anis
In momentul in care spaga va fi de domeniul trecutului , atunci vom evolua si noi ca tara, natie , si ne vom schimba si caracterul. Dar cum saracia , face loc de spaga...
Anis, Perfect de acord , saracia face loc spagii. Dar nu numai saracia. Hai sa-ti povestesc o istorioara adevarata. Soacra unui foarte bun amic al meu, medic primar de laborator cu ani buni de experienta (soacra, nu colegul!), a plecat in SUA acum 5-6 ani, urmare a unei casatorii cu un american. Femeia, foarte buna in domeniul ei profesional, avea aproape 50 ani in momentul plecarii. Acolo si-a luat ECFMG-ul (examenul americanilor de recunoastere ca medic a celor cu diploma straina) din prima cu punctaj mare (peste 70%), dar a constatat cu surprindere ca la toate interviurile pt joburi erau preferati contracandidati semnificativ mai tineri, chiar daca acestia nu prea aveau habar de meserie (afirmatia ei, daca m-a mintit, te mint si eu). Solutia (hilar, dar asta e!) i-a fost oferita de sotul ei (american get-beget, medic si el), cand a vazut ca ea se necajeste excesiv pe tema slujbei. Care a fost solutia-minune? A mers la banca, a scos 15.000 (da, cincisprezece mii) de dollari americani, i-a "plasat" discret managerului unui spital de prima clasa, si intr-o saptamana femeia a inceput lucrul. Are acelasi job si in momentul de fata. Ce parere ai, managerul unui spital "spalatel" din SUA este sarac? Daca nu, inseamna ca cei 15.000$ NU au fost spaga... Sa-i zicem "multumiri in avans"? [:D] Sa dea Dumnezeu ca atunci cand spaga va disparea la americani, "sa evolueze si ei ca tara, natie , si sa-si schimbe si caracterul"... [:D][:D][:D] Cred ca si afganii si irakienii se roaga in acelasi sens, dar la Allah! [:D][:D][:D]
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Si eu lucrez in invatamant, si stiu foarte bine cum stau lucrurile. Bineinteles ca nu toti sunt asa, dar imi vine in minte acum un exemplu al unei colege, care, in momentul cand decide ce elevi isi la la clasa, primul lucru la care se uita pe fisa este profesia parintilor. Apoi, desi insituatia este una de stat, ea pune din start conditia meditatiilor, atat a numarului pe saptamana cat si a pretului care este exorbitant, mult peste ce cer ceilalti. Ce face i schimb? Cand are cele 2 ore platite de scoala nu vine, sau intarzie foarte mult, iar atunci cand isi pune meditatii este mai mult decat punctuala. Sunt destui care impun aceste meditatii, cunosc colegi care fac asta, ci credeti-ma sunt din ce in ce mai multi. Aceste cuvant " a jecmani", mi-a venit in minte de la o discutie purtata cu parinti , care se plangeau de ea. Si eu am salariu mic la scoala de stat, dar niciodata nu am facut asa ceva, ba chiar cimpotriva, am facut multe ore pe gratis, mai ales in preg de concursuri si examene. In ceea ce priveste medicii, din nou spun, mai sunt si exceptii, dar, oricine stie ca atunci cand mergi la un spital, pana nu dai plicul nu se uita nimeni la tine. Ce mai, toti stim asta. Am auzit de atatea intamplari cu adevarat triste, incat nu stiu ce sens are sa mai comentam. Pt mine salariul mic nu este o scuza. Da, salariile sunt de mizerie, de acord, dar nu asa se rezolva problema. Parere personala. In fond fiecare face ce vrea, procedeaza conform ideilor sale, dar suntem liberi sa spunem ce gandim. Sa ne intelegem, nu numai aceste categorii mentionate sunt incriminate, lista ar fi foarte lunga. Mai clar, cam toti bugetarii trec prin asta. Ce se poate face? Greva, miting, orice metoda pt a-i forta ps guvernanti sa aloce mai multe fonduri, sau....... incurajarea privatizarii, fonduri priovate, introducerea taxelor chiar si in scoli de stat. Asa ar trebuie, ce putin la scoli cu profil, dar nu numai. Ehhh, se vede treaba ca visez cu ochii deschisi. Stim bine ca asa ceva nu se va intampla prea curand... CRinuta
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Adaugă...