Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

Ce face o moasa?


Recommended Posts

  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul răspuns
Daca te referi la moasa de la botez, atunci sa-ti fie de bine! Eu stiu ca moasa are un rol destul de important la botez langa nasi.De cumparat nu cred ca trebuie sa cumperi nimic, sau poate un cadout ceva pentru copilsi, dar nu este o regula. De obicei moasa duce copilul la biserica pentru botez, si il tine in brate in timp ce preotul face o slujba de sfintirea apei din cristelnita, si pana il boteaza efectiv pe copilas. Dupa aceea preotul il da nasului(nasilor). Nu stiu cum vine treaba cu "datul de grinda!".Poate ne explici tu acest obicei. Ce mai trebuie sa pazeasca moasa impreuna cu nasii, este sa nu bage nimeni mana in apa din cristelnita sa o verifice daca este calda sau nu. Asta face preotul si numai el. Fara grija! In orice caz, te va sfatui preotul la fata locului ce ai de facut, fii fara grija! La toti numai bine!
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Buna Luminita! Si eu sunt moasa la un copil, anul trecut a fost primul an cand l-am dat de grinda (sau la grinda cum se zice prin unele parti). Nici eu nu stiam ce am de facut dar am avut persoane mai in varsta care mi-au spus toate detaliile stramosesti. In primul rand, sa stii ca e un obicei romanesc care se practica decat in unele zone ale tarii (Oltenia, Muntenia) cu destule diferente de la loc la loc. In varianta pe care mi-au "suflat-o", datul de grinda se repeta timp de trei ani in fiecare zi de 1 ianuarie, cat mai de dimineata cu putinta. E nevoie de un colacel in care se infig 3 monezi formand un triunghi (Sfta. Treime). Intr-o parte se leaga cu ata rosie o crenguta de busuioc sau in lipsa acestuia orice crenguta verde si se mai pot pune si bani (de hartie). Se imbraca copilasul cu haine noi, aduse de catre moasa (eu anul trecut am uitat de bocancei si ce m-au mai certat "babele"...[mariaj]) y se pune colacelul pe cap si, cu fata spre rasarit se ridica de trei ori catre "grinda". Prima si a doua oara se ridica un pic mai sus de umeri (depinde de moasa si de copil) iar a treia oara sa ajunga cat mai aproape de tavan. De fiecare data cand se ridica se spune: "Doamne ajuta cu bine Al doilea cu sanatate Sa-mi traiasca nepotelul!" Terminate toate astea, se imparte colacelul la copii sau in lipsa, la cei prezenti. Sper sa-ti fie de folos indicatiile batranelor mele, La multi ani si ... Sa-ti traiasca nepoteii!...
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Nu stiam de acest obicei, si nici nu am mai auzit de el pana aici. Cu adevarat autoarei acestui subiect cred ca ii vor fii de folos cele spuse aici. In zilele noastre se pierd multe obiceiuri in Romania chiar, nu mai zicem in strainatate cand ori sunt nestiute, ori uitate,ori ignorate pur si simplu unele traditii. La toti numai bine!
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Adaugă...