Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

  • ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

URGENT! Moasa de Botez


Recommended Posts

Va rog sa-mi spuneti, daca stiti, ce indatoriri are moasa de botez? Atat la botez cat si dupa (pe parcursul vietii). Eu trebuie sa ii cumpar ceva ei? Multumesc anticipat!! p.s. CU RESPECT, ROG MODERATORII SA LASE AICI MACAR 24 ORE ACEST SUBIECT. AM NEVOIE URGENT DE RASPUNS SI AICI SIGUR VOI PRIMI IN TIMP UTIL. MULTUMESC MULT! Ioana, [copil] YANN & [copil]PHILIP _______28.01.2004_______
http://community.webshots.com/user/yannphilip
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Ioanaid="red">, din cate stiu eu, moasa de botez sau nanasa, trebuie sa poarte copilul in brate pana la biserica.

Ce mai are de facut la biserica, o sa fie invatata de preot.

Acasa, a doua zi, la baita de mir, moasa trebuie sa bage copilul in apa si nasa de botez il spala, timp in care moasa tine lumarea aprinsa langa cadita. Tot moasa este cea care arunca apa copilului la un loc curat si ia banii din balioara, bani care ii raman.Cam atat stiu eu...

Sper sa iti fi fost de folos [flo]

 

Saphir si [copil] Amos Daniel (26.02.04)

http://community.webshots.com/user/ClimAmos

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Saphirid="blue">

Multam fain!

 

Butterflyid="blue">

Am rascolit "Nunti, botezuri.." dar nu am gasit nimic legat de obligatiile de la botez. Aici am mai multe sanse de raspuns urgent.

 

ALTE INFORMATII MAI ARE CINEVA?id="red">

 

Ioana,

 

[copil] Yid="green">Aid="red">Nid="blue">Nid="purple"> & [copil]Pid="red">Hid="blue">Iid="brown">Lid="green">Iid="purple">Pid="navy">id="Comic Sans MS">id="size2">id="size3">

_______id="beige">28.01.2004_______id="beige">id="Comic Sans MS">id="green">id="Andale Mono">id="Century Gothic">

id="right">
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

uite aici ne-a spus Cristina:

http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=24044

 

(mai copii si eu o data ce te intereseaza)

 

BOTEZUL

Traditia MOASEI legat de botezul copilului mai este foarte puternica la romani.

In traditia romanilor din Transilvania, Banat si Oltenia ,rolul MOASEI la botez este foarte important. Ea duce copilul la biserica si spune” duc un pagan si voi aduce un crestin” iar la intoarcere spune “am dus un pagan si am adus un crestin”. Nasii cand iau copilul de la moasa pun un ban de argint jos pentru a o plati.

 

In Oltenia, traditia merge mai departe, pentru ca MOASA copilului merge apoi in ziua de Sf. Vasile la casa copilului cu un colac si un ban de argint, cadouri pentru copil si parinti, si cu colacul pus pe capul copilului il da de grinda, urandu-i acestuia sa creasca mare sanaros si cuminte. Apoi MOASA este asezata la masa si ospatata cu toata cinstea.

 

PRIMA BAIE

In apa de la prima baie traditia spune ca trebuie sa se puna:

 

Busuoic ca sa fie atragator copilul mai ales daca este fata

Grau sa fie cinstit

Marar sa fie placut ca mararul in bucate

Minta si romanita sa creasca usor si sa fie sanatos

Maciulii de mac ca sa doarma bine

Seminte de canepa ca sa creasca iute

Pene ca sa fie usor ca pana

Apa sfintita sa fie copilul curat ca aceasta

Lapte dulce

Oua sa fie sanatos si plin ca oul care trebuie sa ramana intreg, mama copilului urmand sa-l puna in apa de baie din a 2-a zi

Bani

Moasa dupa ce scoate banii, conform traditiei se duce si pune apa de la baia acestuia la radacina unui mar sau par pentru a creste copilul frumos si sanatos ca pomul respectiv. Apoi moasa se aseaza pe covata intoarsa si femeile o inconjoara de 3 ori, dansand si chiuind. Dupa toate acestea, moasa trebuie sa sara peste covata, cantand si provocandu-le pe nepoatele care-si doresc un copil astfel:

 

“Hai, sariti peste covata,

S-aveti si voi cate-o fata

Dar sariti mai naltisor,

S-aveti si cate-un fecior”

 

La sfarsit ea duce copilul si-l da nasilor, care-i pun bani pe piept dupa care il da mamei care o cinsteste cu un pahar de rachiu.

 

SCALDATOAREA NEPOATEI

Este facuta de catre moasa in apa calda in care se pun diferite plante:marar, minta, galbinele.Dupa ce aceasta a iesit din baie si s-a imbracat, ea este stropita de moasa cu apa sfintita. Dupa aceea, nepoata toarna moasei apa sa se spele cu sapun si sa se stearga cu prosopul pe care i-le a dat dupa nastere, sau ii toarna acesteia apa sfintita pe maini.. Aceasta gest semnifica spalarea mainilor moasei de pacatele femeii care a nascut.

 

MASA MOASEI

In a 3-a zi de Boboteaza (in ziua de 8 ianuarie) MOASA invita nevestele si nepoatele ei, precum si pe preoteasa satului si da o masa. Ele aduc cate un PLOCON MOASEI, care costa intr-un cos care contine: un colac, carne din porcul de Craciun sau o pasare, paine si o sticla de vin.

 

In mijlocul mesei pregatite de moasa, sta un colac, facut chiar de ea, in care sta o lumanare neaprinsa.Pe masa, se mai pun intr-o farfurie si frunze de muscata pe care stau lipite cu miere cate o bucatica de hartie, care inseamna ca moasa sa fie placuta nepoatelor si nevestelor ca albinelor mierea de la flori.

Se inchina cate un pahar de rachiu si serveste o dulceata. Aprinzand lumanarea MOASA spune Tatal Nostru si tamaiaza toate persoanele invitate la masa. Apoi se serveste masa. Dupa ce nepoatele si nevestele au terminat de mancat friptura, se aduna BACSISULUI MOASEI de catre una din nepoate. Intr-o farfurie ea pune un pahar cu vin, un picior de gasca sau alta pasare, o bucata de paine, sare, piper si ardei si intinzand farfuria in mijlocul mesei striga: “ Sa fie MOASA la primejdie iute ca ardeiul”

La sfarsit moasa multumeste pentru bacsisul primit, musca din piciorul de gasca, bea vinul si inchina in cinstea tuturor celor prezente

 

SEXUL COPILULUI

Exista o traditie legata de precizarea sexului copilului de catre moasa: aceasta pune pe un fir de par o verigheta de la o nepoata sau nevasta care a fost domnisoara la cununie si care a fost slujita la biserica. Intinde nepoata pe pat si tine firul nemiscat deasupra burtii femeii. La un moment dat firul incepe sa se balanseze dintr-o parte in cealalta daca este baiat sau circular daca este fata.

 

 

~~Adela&Juliaid="size3">id="Times New Roman">id="violet">

 

Salvati un ingerasid="black">.id="black">

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

[bis]Adela

[bis]Cristina

 

Ioana,

 

[copil] Yid="green">Aid="red">Nid="blue">Nid="purple"> & [copil]Pid="red">Hid="blue">Iid="brown">Lid="green">Iid="purple">Pid="navy">id="Comic Sans MS">id="size2">id="size3">

_______id="beige">28.01.2004_______id="beige">id="Comic Sans MS">id="green">id="Andale Mono">id="Century Gothic">

id="right">
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Adaugă...