Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

La France (14)


Recommended Posts

  • Răspunsuri 151
  • Creat
  • Ultimul răspuns
Sibylle eu uan am incercat pe plita insa e bataie de cap cu curatenia dupa- dar metge, cel mai bine merge pe un fel de gratar electric ope care frig si carne , asta e super- fara murdarie si fara fum-sau aproape :). Prajeala placuta! Cristina [gravi] 30 sapt.UM Dr. Texier ,Clinique des Franciscaines
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Mersi Cristina. Insa eu am doar aragaz si un cuptor electric. Ma gândeam sa le pun în cuptor si sub ele sa pun un vas cu un pic de apa ca sa se scurga acolo zeama. Dar....poate e mai bine pe aragaz direct. Am vazut si eu filmul Satra si mi-a ramas în inima. Insa nu îl am. Dar am un prieten moldovean si poate ar face rost de el când mai merge acasa. Sibylle
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Eu nu am aragaz cu foc..sntem pe curent..asa ca (cu mare murdarie ce e drept), coc direct pe plita. Am mai incercat sa le pun in tigaia de clatite..dar parca nu au acelasi gust. Am aflat ca francezii numesc salata noastra de vinete - caviar d'aubergine..olalalala..mancai caviar o viata si nu am stiut [:D] Voi de unde va procurati varza murata? Ca am inteles (poate nu am inteles eu bine), ca ar fi pe la macelarie? si s-ar chema nu stiu cum.. stie careva? Ca vineri tre sa fac sarmale[mariaj] (vin niste amici francezi in vizita, si m-am gandit sa fac: sarmale..ciorba de burta, oua umplute..salata de vinete..chiftele...oare o ajunge?[?] [pup] Cine zicea ca vrea aer de Romania la sticla?[:D] Aduc una la sfarsitul lui august. [:D] Lumy [mamica] si David [copil] "Il y a des fleurs partout, pour qui veut bien les voir" (Henri Matise)
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Eu, eu, iti spun eu Sybille. Am incercat aici in Franta ca sa fac salata de vinete si ce usurata am fost sa scap de fum, de zeama aia odioasa pe aragaz. Asadar. Iei frumos vinetele, le intepi cu o furculita in 3-4 locuri ( ca sa nu explodeze) si le bagi frumusel in cuptor pe gratar cam la mijlocul cuptorului. Nu se vor perpeli ca pe flacara aragazului, sau pe tava, dar vor fi coapte bine, nici o grija! Dupa o vreme sa le intorci pe partea cealalta si cand furculita intra cu usurinta in carnea vinetei, inseamna ca e coapta bine! Daca vrei sa nu faci mizerie mare in cuptor , ai doua alternative: ori pui dedesubt tava de cuptor in care din cand in cand adaugi un pahar doua cu apa (ca sa nu iasa fum cand se scurge zeama de la vinete)! Ori sub vinete , pe gratar direct, pui pur si simplu o folie de aluminiu. Dupa aceea , cand sunt gata , ca sa le poti curata cu usurinta, pui vinetele intr-un castron acoperit, si apoi le cojesti! Dar coapte in cuptor au alt avantaj: pur si simplu despici vânata si scoti tot miezul cu o lingura, caci coaja nefiind arsa, miezul nu se poate amesteca cu bucatele "fripte" de coaja, ci poate fi extras curat. Eu nu stiu cum faceti voi vinetele, dar va dau secretul meu, care face ca atunci cand am musafiri toti se imbuiba doar cu salata de vinete (chiar si francezii,care cunosc doar din comert termenul de "caviar d'aubergines", care nu e deloc bun). Deci: dupa ce scot miezul vinetelor (cam 5-6 vinete mari pt un castron mare de salata de vinete) le pun la scurs. Eu le bag direct in chestia aceea de zvantat salata, si invart la manivela de mai multe ori, eliminand zeama care e foarte rea pt stomac.Uneori coc vinetele in ajun, le las in castron peste noapte (in frigider) si le scurg a doua zi. Apoi, le toc grosolan cu un cutit lat, cat sa le maruntesc putin (nu am tocator de vinete) si le invart cu mixerul intr-un vas mai adanc (ca sa nu sara totul pe pereti). Daca nu ai vas adanc, castronul il inconjori cu folie de aluminiu pe margine, ceea ce va evita dezastrul pe peretii bucatariei).Torn ulei ca la maioneza, dar putin! Caci separat, in timp ce se scurg vinetele, fac o maioneza cu putin usturoi pisat. Pun maioneza, iar dau cu mixerul, apoi adaug ceapa tocata fin (de fapt acum pun echalotte, e mai putin piscatoare la limba).la sfarsit adaug o lingura, sau 2-3 (dupa gustul fiecaruia) de smantana! Ceea ce ii da ao culoare deosebita salatei de vinete si un gust....mmmmmm! Asadar secretul consta in : zeama bine scursa, putin usturoi (un catel, doi, pisati bine ) si maioneza in loc de ulei, plus smantana pt "la touche finale". Cu mixerul iese totul super, nu ramn reziduri si salata va fi pufoasa. Pt musafiri, umplu cateva rosii scobite de miez, cu vinetele. Sau pur si simplu le pun in castronele si fac desene cu felii de rosie, frunze de marar sau de patrunjel pe ici colo. Cand am servit prima oara aici, francezi imei strmbau din nas iar dupa aceea nu s-au mai oprit, ba mi-au cerut si pt acasa. Usturoiul e unul din secretele mele culinare, pun si in salata orientala! Intrebati-le pe fetele de pe Coasta cum le-a placut salata mea cand am facut gratarelul acum cateva luni! Michaela
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Sybille, sa nu uit, prima oara le-am facut in cuptorul electric (din acela mic, adaptabil la bucatarie). Acum am un cuptor mare, tot electric, dar mai bengos, si vinetele au iesit excelente in ambele cazuri. Mi-ai dat o idee, ma duc sa caut si eu vinete la Geant Casino. Michaela
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Multumesc din suflet pt detalii. M-am aucat deja si le-am pus pe o tabla pt prajit carnea. dar data viitoare le fac în cuptor. Conteaza mult parerea cuiva dupa ce a încercat reteta. Sper totusi sa-mi iasa de data asta. Am si eu o reteta inventata de mine (sau asa îmi place mie sa cred [:I] ). Daca va intereseaza, v-o spun...e cu polenta. Am facut deja de mai multe ori si e foarte bun. Si mai am o reteta super de tartine mexicane furata de la un restaurant. Si înca o salata de somon cu kiwi...o bunatate. Sibylle
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Nu am incercat cu usturoi..voi face si eu cu prima ocazie (eu usturoi folosesc la vinete cnd le prajesc: le tai felii, pun sare si las sa iasa zeama, iar apoi le prajesc adaug mujdei de usturoi si sunt asa gustoaaaaaseeee!) La salata de vinete eu mai pun si dovlecel fiert (nu-l fierb in coaja), taiat si maruntit intocmai ca vanata. Mama facea asa ca cica imbina vitaminele dovlecelului cu gustul bun al vinetelor. Lumy [mamica] si David [copil] "Il y a des fleurs partout, pour qui veut bien les voir" (Henri Matise)
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Am facut si eu salata de vinete, dar n-a fost cine stie ce. Eu am dat vina pe vinete, ca nu sint la fel de gustoase ca cele din România. Si nici maioneza nu-are acelasi gust, inca n-am reusit sa dibuiesc un mushtar ca cel din Ro. Spic de griu, varza murata o gasesti la raionul "Traiteur" din supermarché-uri, acolo unde au sunca si alte salate preparate. Dar e taiata fidelutza, nu sint frunze intregi ca pt sarmale. Francezii o folosesc pt "choucroute", e o specialitate alsaciana, e vorba de fapt de varza acra cu cirnati. Fetelor, care plecati in vara asta in România si in ce perioada? Noi plecam in august, de pe 31 iulie pina pe 16 aug. Sper ca nu va suparati pe mine si nu ma considerati prea indiscreta...spuneti-mi si mie cit v-au costat biletele de avion. Eu n-am mai fost in Ro de 2 ani si mi se pare ca preturile au explodat, cel mai ieftin zbor direct, Air France, l-am gasit la 1000 € (2 adulti si un BB de 1 an). Asa ca am luat cu escala in Viena si am platit 880. Sau ne-am fi trezit noi prea tirziu (de-abia ieri am luat biletele)?
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Adaugă...