Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

  • ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Reteta testata de COZONAC PUFOS


Recommended Posts

quote:Originally posted by Ileana Cosanzeana

Buna din nou fetelor!Mai am si eu o curiozitate: a incercat cineva sa umple cozonacul cu Nutella in loc de crema traditionala de cacao?Va [pup]si va doresc spor la [papica]


id="quote">id="quote">da, poti umple cu crema de genul nutella, ai grija sa nu fie subtire compozitia. poti adauga in ea nuci sfaramate, alune, stafie in rom...de toate. succes!mayarna suuper cozonacii tai! imi place ca se vede umplutura frumos si ca au fost impletiti [;)]Roxana
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 101
  • Creat
  • Ultimul răspuns

buna fetelor.e prima data cand vreau sa fac si eu cozonac(pana acum tot mama imi facea)si mi-e tare frica ca nu-mi va iesi[alcool]

 

MAYARNA m-am hotarat sa fac dupa reteta ta cozonacii dar n-am inteles cum faci umplutura.explica-mi te rog,si e obligatoriu sa pun si cacao?si daca voi pune 500 gr nuci (ca-mi place si mie cu multa nuca)pun exact cantitatile scrise de tine?

 

http://es.pg.photos.yahoo.com/ph/kla788/my_photos

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

[flo] Nu sunt experta in prajituri, dar aceasta reteta imi iese fara probleme de fiecare data. Secretul cozonacului pufos:in limitele rabdarii, framantat cat mai mult! Se poate folosi si robotul, daca este prevazut cu unelte de framantat si are capacitatea necesara. Aceeasi retata se poate folosi si la gogosi, diminuand zaharul din compozitie, pt. ca gogosile merg pudrate[;)]

 

Reteta mea super testata an de an:

 

1 kg de faina tip 000, 250gr zahar, 4 oua, 200gr ulei (sau unt), o lingurita de sare, 50gr. drojdie de bere, vanilie, coaja de lamaie rasa, lapte (aprox. 0.5l), facultativ esenta de rom, stafide.

 

Se pune drojdia de bere intr-un castron, se inmoaie cu putin lapte caldut. Se pune in vasul in care se pregatesc cozonacii o mana buna de faina, se opareste cu lapte clocotit si se amesteca bine cu o lingura de lemn ca sa nu se faca cocoloase. Cand s-a racit putin se adauga drojdia de bere inmuiata, se maesteca bine si se presara putina faina. Se pune vasul cu plamadeala la loc cald, se acopera cu un servet curat si se lasa sa creasca. Intre timp, se pun galbenusurile intr-un castron si se freaca bine cu sare, apoi se adauga treptat zaharul, se amesteca bine, se pun albusurile, batute spuma si mirodeniile, amestecandu-se incontinuu. Cand plamadeala a crescut, se adauga restul de faina, apoi amestecul de ou cu zahar si se framanta bine, adaugand treptat, lapte caldut. In continuare se framanta pana cand se inmoaie bine faina. Se adauga treptat grasimea calda si se framanta bine, cu mana, pana se obtine un aluat de consistenta medie.Aluatul este bine framantat atunci cand coca face basici si nu se mai lipeste de maini. Se aduna aluatul de la margini spre mijloc, se netezeste cu ulei pe deasupra, se acopera vasul cu servet curat dupa care se pune la loc caldut, sa creasca aprox. 2-3 ore.Durata de dospire este in functie de calitatea drojdiei, de cantitatea de drojdie si de temperatura la care este tinut cozonacul.Cand aluatul este bine crescut, se pune pe planseta presarata cu faina. Se unge mana cu unt sau ulei, se iau bucati de aluat, se impletesc pe planseta, dupa care se pun in forme dinainte pregatite, unse bine cu unt sau ulei. Cantitatea de aluat pusa in forma nu trebuie sa depaseasca jumatatea din inaltimea formei. Se lasa sa creasca in continuare, pana se umple forma, dupa care se unge cu ou pe deasupra si dupa dorinta se pot adauga nuci. Se baga formele in cuptor, unde se lasa la foc potrivit aproximativ o ora. Cea mai simpla metoda de verificare a coacerii este aceea cu pai de matura. Se spala paiul, se usuca si se introduce in cozonac. Daca nu se ia coca pe pai, cozonacul este copt si se poate scoate. Daca, dimpotriva, coca se lipeste de pai, coacerea nu este terminata si cozonacul mai trebuie lasat la cuptor. Cand cozonacii sunt copti, se scot din cuptor, se desprind usor de forma, cu un cutit dupa care se rastoarna pe o planseta de lemn. Se lasa sa se raceasca in camera in care s-au copt.

In coca se pot adauga si stafide.

 

Pt. umplutura:

 

500-600gr nuca, 350-400gr zahar, 1-2 albusuri sau 1/2 ceasca de lapte sau apa clocotita, facultativ o lingura cacao.

 

Nucile se curata se dau prin masina de tocat sau se piseaza, se pun intr-un castron si se amesteca cu: zaharul, albusurile (batute spuma) sau cu laptele. Se formeaza o pasta la care se poate adauga cacao. Umplutura trebuie sa fie cat mai legata.

Se presara faina pe o planseta, se intinde coca de cozonac in foaie groasa de un deget. Se intinde uniform pasta de nuca peste toata suprafata. Se ruleaza, se strange aluatul bine la capete si se aseaza in forme, unse in prealabil cu unt. Se lasa sa cresca, se unge cu ou pe deasupra si se pot pune si bucati de nuca si se baga in cuptor.

 

 

Nu exista circumstante, oricat de rele ar fi, din care un om intelept sa nu poata scoate ceva bun; nici circumstante, oricat de bune ar fi, pe care cel neintelept sa nu le foloseasca spre paguba lui. Francois, Duce de Rochefoucald

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Silvana succes! la fel si tuturor celorlalte fete...nu va fie frica, nu e nici o scofala. nu e decat un amarat de aluat, voi sunteti mai destepte ca el....si o sa iasa cum vreti voi, super bun! [;)]hai, abia astept sa vad galerie de cozonaci minunati la subiectul asta [:D]

 

Roxana

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

quote:Originally posted by roxanaz

 

 

daca ai robot sau masina de paine se pun toate ingredientele inauntru si se framanta bine. se scoate din cuva si se pune la crescut in vas uns cu unt, la loc ferit de curent.

daca framantati cu mana: se topeste drojdia in apa calduta.

Intr-un castron mai marisor se pune faina la care se adauga zahar, sare, galbenusurile, smantana, vanilia si coaja de fructe impreuna cu drojdia inmuiata.


id="quote">id="quote">

 

Roxana, cozonacul ti-a iesit la fel de pufos indiferent de modalitatea de ...framantare?( la robot sau cu manuta?)

Te intreb pentru ca framantatul pe mine ma omoara... iar de cand a depasit 8 kile bebelusul, parca as avea mainile rupte[alcool] de la caratul in brate, evident...

 

Multumim pentru reteta![flo]id="teal">

 

Lacri si Razaciosul [copil] Alexandru 30 mai 2006

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Lyly imi pare rau dar eu numai cu robotul am framantat. ca la mana...nu ma avantam deloc. dar daca ai ambitie si nu te dezarmeaza cele trei framantari....succes [;)]. parerea mea e sa pui robotul in fucntie totusi, daca il ai....merita toti banii.

Natalia las ca de paste...ni te alaturi aici [:]

 

Roxana

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Adaugă...