Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

🎉 Alătură-te Comunității Noastre! 🎉

🔹 Membrii înregistrați beneficiază de:

  • ✨ Funcționalități suplimentare
  • 💬 Participare la discuții active
  • 🏆 Puncte pentru tombole lunare cu premii atractive
  • 🗣️ Oportunitatea de a-ți exprima opinia
  • 🤝 Ajutor reciproc între părinți
  • 🎁 Șansa de a câștiga premii

🚀 Ce te oprește?

Reteta testata de COZONAC PUFOS


Recommended Posts

felicitari kla, au iesit bine dupa toate aventurile. ti-am zis sa nu folosesti mixerul...[:D]

Ralu, cum au iesit la gust cei cu fructoza?

Diana Mirela tie cum ti-au iesit?

Natalia, este kitchen aid in selgros, 1800 de lei [:D]

eu recunosc cu regret ca nu am apucat sa fac nici o poza celor de craciunul asta, ultima tura am facut-o in ajun si s-au mancat....dar am fost asa bolnava ca numai la poze nu imi statea gandul. dar is fericita ca ati incercat asa multe pentru prima data!

 

Roxana

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 101
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Au iesit exact ca un cozonac cu zahar, dulci, buni.

Diferenta este ca aluatul a fost mai clisos (fructoza e mai solubila), dar a crescut frumos.

Si pe deasupra, in loc sa iasa o glazura de zahar cristalizat, a iesit ca o pelicula de fructoza cu nuci, f buna la gust altminteri si aspectuoasa, dar neobisnuita pt noi.

 

 

Raluca, Emi cea scumpica si bebelusa Ina

 

Primul Craciun pentru bb Andrei! Multumim tuturor celor care au facut posibila aceasta minune!

http://www.point.ro/andrei/

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

ROXANAZ mi-au zis iubita sa nu-l folosesc si-ti multumesc dar numai cand ma gandeam cat am de framantat ma apucau durerile de cap,si am zis "ori se strica ori iasa aluatul bine"adica "ori la bal ori la spital,[:D]si zau ca-mi era mila de manutele mele ca sunt mai subtiri saracile parca as fi un copil si ma gandeam sa nu cumva sa mi le rup,adevarul e ca m-am speriat putin cand a inceput sa miroasa dar nu de frica sa nu se strice(da-l incolo ca nu-i scump)dar sa nu iau foc cu el in mana...

 

 

LA MULTI ANI 2007 PLIN DE IMPLINIRI SI BUCURII!

 

http://es.pg.photos.yahoo.com/ph/kla788/my_photos

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

 

Ileana,

 

am facut cozonac dupa reteta ta, cu mici adaptari: am folosit lapte si nu apa, ulei in loc de unt si a iesit foarte bun; am facut si placinte umplute cu brinza dulce si stafide din el si au avut un super succes.

 

sa o ajutam pe Emma

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=79512&whichpage=1

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

quote:Originally posted by BillyBilly

[flo] Nu sunt experta in prajituri, dar aceasta reteta imi iese fara probleme de fiecare data. Secretul cozonacului pufos:in limitele rabdarii, framantat cat mai mult! Se poate folosi si robotul, daca este prevazut cu unelte de framantat si are capacitatea necesara. Aceeasi retata se poate folosi si la gogosi, diminuand zaharul din compozitie, pt. ca gogosile merg pudrate[;)]Reteta mea super testata an de an:1 kg de faina tip 000, 250gr zahar, 4 oua, 200gr ulei (sau unt), o lingurita de sare, 50gr. drojdie de bere, vanilie, coaja de lamaie rasa, lapte (aprox. 0.5l), facultativ esenta de rom, stafide.Se pune drojdia de bere intr-un castron, se inmoaie cu putin lapte caldut. Se pune in vasul in care se pregatesc cozonacii o mana buna de faina, se opareste cu lapte clocotit si se amesteca bine cu o lingura de lemn ca sa nu se faca cocoloase. Cand s-a racit putin se adauga drojdia de bere inmuiata, se maesteca bine si se presara putina faina. Se pune vasul cu plamadeala la loc cald, se acopera cu un servet curat si se lasa sa creasca. Intre timp, se pun galbenusurile intr-un castron si se freaca bine cu sare, apoi se adauga treptat zaharul, se amesteca bine, se pun albusurile, batute spuma si mirodeniile, amestecandu-se incontinuu. Cand plamadeala a crescut, se adauga restul de faina, apoi amestecul de ou cu zahar si se framanta bine, adaugand treptat, lapte caldut. In continuare se framanta pana cand se inmoaie bine faina. Se adauga treptat grasimea calda si se framanta bine, cu mana, pana se obtine un aluat de consistenta medie.Aluatul este bine framantat atunci cand coca face basici si nu se mai lipeste de maini. Se aduna aluatul de la margini spre mijloc, se netezeste cu ulei pe deasupra, se acopera vasul cu servet curat dupa care se pune la loc caldut, sa creasca aprox. 2-3 ore.Durata de dospire este in functie de calitatea drojdiei, de cantitatea de drojdie si de temperatura la care este tinut cozonacul.Cand aluatul este bine crescut, se pune pe planseta presarata cu faina. Se unge mana cu unt sau ulei, se iau bucati de aluat, se impletesc pe planseta, dupa care se pun in forme dinainte pregatite, unse bine cu unt sau ulei. Cantitatea de aluat pusa in forma nu trebuie sa depaseasca jumatatea din inaltimea formei. Se lasa sa creasca in continuare, pana se umple forma, dupa care se unge cu ou pe deasupra si dupa dorinta se pot adauga nuci. Se baga formele in cuptor, unde se lasa la foc potrivit aproximativ o ora. Cea mai simpla metoda de verificare a coacerii este aceea cu pai de matura. Se spala paiul, se usuca si se introduce in cozonac. Daca nu se ia coca pe pai, cozonacul este copt si se poate scoate. Daca, dimpotriva, coca se lipeste de pai, coacerea nu este terminata si cozonacul mai trebuie lasat la cuptor. Cand cozonacii sunt copti, se scot din cuptor, se desprind usor de forma, cu un cutit dupa care se rastoarna pe o planseta de lemn. Se lasa sa se raceasca in camera in care s-au copt. In coca se pot adauga si stafide.Pt. umplutura:500-600gr nuca, 350-400gr zahar, 1-2 albusuri sau 1/2 ceasca de lapte sau apa clocotita, facultativ o lingura cacao. Nucile se curata se dau prin masina de tocat sau se piseaza, se pun intr-un castron si se amesteca cu: zaharul, albusurile (batute spuma) sau cu laptele. Se formeaza o pasta la care se poate adauga cacao. Umplutura trebuie sa fie cat mai legata.Se presara faina pe o planseta, se intinde coca de cozonac in foaie groasa de un deget. Se intinde uniform pasta de nuca peste toata suprafata. Se ruleaza, se strange aluatul bine la capete si se aseaza in forme, unse in prealabil cu unt. Se lasa sa cresca, se unge cu ou pe deasupra si se pot pune si bucati de nuca si se baga in cuptor.Nu exista circumstante, oricat de rele ar fi, din care un om intelept sa nu poata scoate ceva bun; nici circumstante, oricat de bune ar fi, pe care cel neintelept sa nu le foloseasca spre paguba lui. Francois, Duce de Rochefoucald


id="quote">id="quote">BillyBillyid="red">, iti multumesc mult pentru reteta. Am incercat-o si mi-au iesit niste cozonaci supeeeeeeeeer! Numai ca eu i-am umplut cu crema de ciocolata nutella, nuci si rahat. Au iesit super pufosi (dar am si framantat....), au crescut foarte mult si au rezistat fara sa se usuce mai bine de 1 saptamana! Reteta ta va ramane sfanta pentru mine! [papica][papica][papica][pofta][pofta][pofta]Te [pup]
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Ileana, ma bucur ca ti-au iesit cozonacii[cool]. Poti incerca si gogosile, cu rom in aluat, mai putin zahar si compozitie mai putina, ca-ti ies cateva tavi. Se intind foi din care se decupeaza cu paharul sau cu diverse forme. Tavalite prin zahar pudra la sfarsit. Sunt foarte bune si pufoase![pup]

 

Nu exista circumstante, oricat de rele ar fi, din care un om intelept sa nu poata scoate ceva bun; nici circumstante, oricat de bune ar fi, pe care cel neintelept sa nu le foloseasca spre paguba lui. Francois, Duce de Rochefoucald

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...

Si tie la fel. Sa inteleg ca te pot intreba si rog sa ma sfatuiesti?

In primele 2 poze de aici este cozonacul meu:

 

http://s100.photobucket.com/albums/m10/40ML/In%20joaca/

 

L-am facut cu ce am avut in casa: lapte degresat, drojdie granule (uscata)... Acum, nu prea mi-a crescut in vas si nici in tavi, dar a crescut ceva in cuptor (ai mei nu ma lasa sa fac f. cald in casa...).

Intrebare: ce sa fac cand mi se lipeste de mana? Eu i-am mai pus ulei la gandul ca laptele era degresat. Pe de alta parte nu am vrut sa adaug faina ca sa nu iasa prea tare. Deci cum se face, ca nu ma pricep deloc?

Inca o data multumiri! Am fost tare incantata (hi, hi!... mai ales de pocnitul de masa, ca pe masa m-am urcat si l-am trantit de 50 de ori de fundul de lemn). Poate de Pasti sa-mi iasa si mai bine cu ajutorul tau.

Am uitat... Nici cu rasucitul peste mana dupa ce pui umplutura nu m-am priceput. Imi poti explica mai bine cum ai facut? Dupa cum vezi umplutura mea nu e in spirala.

 

 

 

"Ceid="navy"> verdeid="green"> era valea meaid="navy">!" (pozeid="green">)

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Adaugă...