Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

Revoluție în sistemul de învățământ românesc: Inteligența Artificială - viitorul educației


Recommended Posts

3 hours ago, Admin a spus:

Câteva scenarii pentru analfabeții funcționali:

Analfabeții funcționali pot folosi asistenți vocali, de exemplu Google Assistant, pentru a accesa informații și pentru a naviga în viața de zi cu zi. De exemplu, în loc să citească un articol complex sau să completeze un formular online, pot folosi comenzi vocale pentru a întreba AI-ul despre subiectul de interes sau pentru a cere AI-ului să completeze formulare pentru ei. Da, este scenariul horror dar către acest lucru ne îndreptam si cred ca mai bine ne educam elevii de pe acum să folosească tehnologia si  -în paralel - să găsim modalități sa le stimulam creativitatea pentru a nu rămâne leneși. 

Exemplu 1: Un muncitor care are dificultăți în a citi instrucțiunile pentru operarea unui echipament poate folosi un asistent vocal pentru a întreba direct: „Cum funcționează această mașină?” Asistentul AI va putea furniza informațiile necesare într-o formă audio/video, eliminând nevoia de a citi.

Exemplu 2: Un analfabet funcțional care primește o scrisoare oficială poate folosi o aplicație AI care să-i citească textul cu voce tare și, eventual, să-i explice conținutul într-un limbaj mai accesibil. Acest om a fost educat in scoală sa folosească practic AI-ul in loc sa rezolve calcul de matrice, ecuații de gradul 3, s.a.m.d.

Știu, scenariile pe care le prezint mai sus par desprinse din filme SF, dar doresc să vă scot din zona de confort și priviți realitatea românească. Gândiți-vă, măcar o secundă, că idealismul bazat pe "copiii olimpici ai României care lucrează la Microsoft" nu oferă un viitor sustenabil. Apropo, eu fiind unul dintre ei...

Poti vorbi cu AI in romaneste? raspunde tot in romaneste, sau analfabetul trebuie sa invete sa citeasca? De vorbit/citit in engleza nici nu poate fi vorba.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

3 hours ago, Admin a spus:

La Desprecopii militam pentru citire. Am avut anul trecut chiar un proiect alături de Humanitas, Cărțile Copilăriei
https://www.desprecopii.com/Carti-pentru-copii
 

Pe de altă parte, îmi amintesc cât m-am chinuit cu băiatul nostru, Andrei, să citească. Nu cred că, până la cei 24 de ani ai săi, a citit în total 10 cărți serioase. Cărțile lui s-au numit YouTube. Are o cultură generală mult, foarte mult peste ce aveam eu la 24 de ani (îmi place să cred că nu m-a depășit deja). Îți poate vorbi pe larg despre motoare de avion (o pasiune ascunsă), dar poate și dezbate cu amănunte și date istorice conflictul din Orientul Mijlociu (istoria a fost pasiunea lui în școală). Are un master în marketing și un loc de muncă de top.

Nu știe cine a fost Mihail Sadoveanu și Mihai Viteazul (probabil că va spune că este liceul unde a învățat tatăl său), dar argumentează în dialoguri cu opinii moderne din podcasturi cu Yuval Harari și MoGwadat.

Vrem sau nu, tehnologia schimbă radical datele problemei, iar cel mai bine este să o adoptăm rapid. Pentru asta militez! Conform unui raport publicat de World Economic Forum, se estimează că aproximativ 65% dintre copiii care au intrat anul acesta în sistemul educațional vor lucra în profesii care nu există în prezent. Pariez ca raportul din 2025 o sa urce acest procent la 90%.


 

Il recunosc si pe al meu in ce ai scris, zici ca-s frati gemeni! Insa al meu a descoperit la un moment dat ca poate asculta carti si ii place la nebunie, a ascultat sute de carti, dar cultura generala de pe YT o are si da, e vasta. In schimb trebuie sa citeasca articole de specialitate, ca nu-s in formatul audio, si are de citit o groaza. Ai mare dreptate in tot ce ai scris, dar nu stiu in ce masura se aplica Romaniei.

 

PS:ca sa clarific,  votul rosu ti l-a dat Mirela! 😀

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Administrators
4 hours ago, Judoka02 a spus:

Admin 

e de admirat cat a realizat Andrei

Pe de alta parte , nu ar fi fost frumos să capete și din școală cultură generală ? să aibă manuale făcute cu cap , să aibă ieșiri la teatru , operă, muzee, filme , să aibă profesori pasionați care să știe să le explice ?  să facă excursii la tot felul de obiective ? 

 Internetul  rămâne totuși o lume virtuală 
 

eu , de ex , am urat istoria . Să înveți cifre fără rost . În clasa a 11 am iubit istoria , am avut I profa care ne dădea proiecte, ne explica în context, ne punea să gândim , era corectă . Am avut i, din păcate, numai un an . 

Absolut! Si asta trebuie sa se întâmple dar cu focus pe aspectele sociale si nu pe invatat dupa o programa invechita si pe de rost.

3 hours ago, Judoka02 a spus:

Mi se pare mare procentajul acesta . Ai un link ? 

https://www.weforum.org/publications/the-future-of-jobs-report-2023/

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • Administrators

Am dat studiul din acest an. Vezi aici studiul din 2017! https://www.weforum.org/agenda/2017/01/realizing-human-potential-skills-jobs-care-work/ 

At the same time, education and training systems are not keeping pace with these shifts. Some studies suggest that 65% of children currently entering primary school will have jobs that do not yet exist and for which their education will fail to prepare them, exacerbating skills gaps and unemployment in the future. Even more urgent, underdeveloped adult training and skilling systems are unable to support learning for the currently active workforce of nearly 3 billion people.

Deci cred ca acum de cand a explodat AI-ul vorbim de 95%!

 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Studiul e de 7 ani , sunt meserii care nu au cum să dispară cum ar fi avocați , medici, profesori și meserii care nu au așa viitor : gen casier, vânzător ambulant , sunt mai multe exemple .

of topic 

o statistică arată ca pe același post o femeie câștigă mai puțin decât un bărbat , iar dacă femeile au mai mult de trei copii acasă ,  câștigă cu mai puțin de 30%. Asta în țările dezvoltate. 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

On 14.09.2024 at 9:34, Judoka02 a spus:

Studiul e de 7 ani , sunt meserii care nu au cum să dispară cum ar fi avocați , medici, profesori și meserii care nu au așa viitor : gen casier, vânzător ambulant , sunt mai multe exemple .

of topic 

o statistică arată ca pe același post o femeie câștigă mai puțin decât un bărbat , iar dacă femeile au mai mult de trei copii acasă ,  câștigă cu mai puțin de 30%. Asta în țările dezvoltate. 

Cum asa? Ce e obligata sa spuna citi copii are acasa? Sau cistiga la fel, dar o costa mai mult cresterea a 3 copii decit a unui copil. Dar asta a fost alegerea ei. Ai un link in sensul asta?

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Cred ca e vorba de timpul partial. Daca se fac statisticile pe salariul castigat efectiv e normal ca la femei sa apara cu 20-30% mai putin ca multe isi iau timp partial cand au copii. Cand cresc copiii te-ai invatat deja cu timpul partial si nu prea iti mai vine sa revii la 100% :).

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Participă la discuție

Poți posta acum și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: postarea ta va necesita aprobarea moderatorului înainte de a fi vizibilă.

Oaspete
Răspunde la acest subiect...

×   Lipire ca text formatat.   Lipește ca text simplu în schimb

  Sunt permise doar 75 de emoji.

×   Linkul tău a fost încorporat automat..   Afișează în schimb ca link

×   Conținutul tău anterior a fost restaurat.   Șterge editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini dintr-un URL.

Se încarcă...
×
×
  • Adaugă...