Jump to content
O nouă casă pentru FORUMUL DESPRECOPII ×

Recommended Posts

  • Răspunsuri 194
  • Creat
  • Ultimul răspuns

Cei mai activi membri în acest subiect

Cei mai activi membri în acest subiect

Posted Images

Castraveti murati rapizi-roxanaz:

10 castraveciori mici taiati felii subtiti (pe razatoarea mandolina)
3 linguri sare mare
120 ml otet
Marar
Se pun castravetii in borcan mare, deasupra sarea, otetul, mararul. Se agita bine, se da la frigider. Se pot manca dupa 4-6 ore. Mai scuturati din cand in cand borcanul cand treceti pe langa frigider :))))

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Roxanaz-Reteta saramura

Eu folosesc reteta asta la absolut toate muraturile si la ciuperci.Saramura 5L

Ingrediente:
-1/4 otet din vin(eu folosesc Topoloveni)
-3/4 apa
-1/2kg zahar
-5 linguri sare
-piper 
-mustar si orice va doriti pt decor.
Saramura se da in clocot apoi se toarna peste legumele asezate in borcan.Se pune capacul si se baga la bain-marie :20 min castravetii,ciupercile ,etc si 25 min gogosarii.Oala pt bain-marie o pun din timp pe foc astfel incat sa fie pregatita cand infiletez borcanele.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Cozonaci

Ingrediente pt 2 cozonaci (pt 4 dublezi cantitatile )dar eu zic sa incepi cu doi pana iti formezi mana.
 
-1kg faina Grania sau de la Lidl cea cu trei zerouri
-1/2 l lapte
-250gr zahar
-250 ml ulei(sa fie cald,eventual tinut langa aragaz)
-4 oua
-2 esente rom fiola Dr Oetker
-1 esenta vanilie fiola Dr Oetker
-30-40 gr cacao Dr Oetker
-250 gr nuca macinata dupa preferinte
-coaja de lamaie si/sau portocala
-60-70gr drojdie proaspata Butafolk (cea cu ambalaj galben)iei 2 cuburi dar pui doar unul si jumatate.
-70gr zahar pudra pt umplutura 
-1 ou si putin lapte,mixate impreuna pt uns pe deasupra
-o lingura doua de miere pt final
Intr-un castron sau lighean cu marginile cat mai joase cerni faina pe care este de preferat sa o ai la temperatura camerei,apoi laptele il imparti in doua vase 3/4 din cantitate intr-un vas si adaugi in el tot zaharul,1/4 din cantitate in alt vas,incalzesti laptele din ambele vase exact cat suporta degetul,nu mai mult.Farami drojdia intr-un castron inalt si pui peste ea 3-4 linguri din laptele amestecat cu zahar,omogenizezi ,apoi adaugi 2 linguri de faina ,sa se faca ca o ciulama,presara la final putina faina deasupra ,acopera cu un servet si lasa la crescut intr-un loc ferit de curentii de aer.Lasi sa creasca 15 minute.
Intre timp in alt castron amesteca 2 oua intregi si 2 galbenusuri,albusurile aferente le dai deoparte intr-un castron sau craticioara metalica in care sa le poti bate ulterior cu mixerul.Pastreaza albusurile la rece pana vei avea nevoie de ele.
Ouale se bat cu un praf de sare ,o esenta de rom,una de vanilie si coaja de lamaie si/sau portocala.
Peste faina turnam maiaua(drojdia) cu amestecul de oua si laptele cu zahar,omogenizam,adaugam treptat laptele simplu pana cand toata coca este omogena fara sa devina cleioasa.Mie mi-a ramas cam 10%din lapte.
Incepem sa framantam si adaugam treptat uleiul ,cam cate 60ml la interval de 5 minute,coca trebuie sa se desprinda de pe lighean.
La doi cozonaci framantatul nu are cum sa dureze mai mult de 20 minute.
Coca va devenii elastica .
Acoperim si lasam la crescut 1h.
Cu 10 minute inainte de scurgerea timpului de crestere batem albusurile cu un praf de sare ,peste spuma punem cam 70 gr zahar pudra,mixam pana spuma devine batoasa si apoi adaugam fiola de esenta de rom ramasa si apoi in ploaie cacaoa,amestecam cu lingura de lemn acum ,facand miscari de sus in jos ca sa nu se lase spuma,in final punem nuca macinata si amestecam in acelasi mod.
Pregatim tavile de cozonac imbracandu-le cu hartie de copt.Incalzim cuptorul la 180grade.
Pe masa de lucru turnam putin ulei si ungem o suprafata mai mare.Luam din coca cam cat apucam cu o mana si ceva,intindem, pe masa unsa ,cu degetele o foaie cam de 10 cm latime si aproximativ de lungimea tavii de cozonac ,punem pe suprafata ei o lingura de umplutura si o intindem cat de cat ,rulam si dam deoparte,mai procedam asa inca o data si apoi impletim cele doua bucati,asezam in tava si ungem cu ou amestecat cu lapte,punem la crescut fara sa mai acoperim ,circa 30 minute.Pt al doilea cozonac,procedam la fel.
Dupa scurgerea celor 30 min ,bagam la cuptor pt 45 min.Incercam daca s-au copt folosind o scobitoare mai lunga,daca iese curata(fara aluat pe ea) ,e gata copt.Scoatem cozonacii cu hartie cu tot sa se racoreasca pe un tocator de lemn sau pe un gratar,ungem cu miere pe deasupra cat sunt inca fierbinti.
Apoi ii mancam cu pofta cand s-au racit http://mail.yimg.com/ok/u/assets/img/emoticons/emo31.gif
Atentie!!!
Inainte de a face cozonacii:
Bucataria trebuie sa fie bine incalzita,fara geamuri deschise sau fita-fita pe usa.
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

mihaela s:

 

apropo de reteta de cozonac a Andrei, eu am simplificat-o mult, fac aluatul in masina de paine. Pun acolo faina, ouale, laptele, zaharul si drojdia, dau drumul la masina si intr-o ora jumate curge pe afara :). Apoi il impart in doua, il intind si umplu cu ce vreau (de obicei jumate cu nuca si jumate cu scortisoara sau cacao), dau la cuptorul pus pe 50 de grade o jumate de ora sa mai creasca si apoi dau la 180 de grade pana se coace, vreo 30-40 min. Lucrez tare putin la el si de cand am masina de paine, imi iese mereu. Pana atunci, se umplea cosul de gunoi in loc de burtile noastre. :)

Editat de
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

De la Strumphita citire, o reteta care la noi a devenit clasica, inlocuind checul prea "painos":

 

Bananabread

 

Ingrediente pentru o tava de chec:

 

125g unt moale

3 banane extra-coapte

175g zahar

225g faina

un praf de copt sau 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu

2 oua

sare cat iei in varful degetetelor

arome

nuci, stafide (optional)

 

Se zdrobesc bananele pasta, se adauga untul, zaharul, ouale, sarea,aromele,frecand bine compozitia dupa fiecare ingredient. La sfarsit se incorporeza faina cu praful de copt si nuci zdrobite sau stafide, sau ambele, dupa gust si dupa ochi. Iese un aluat moale.

Se toarna in forma unsa cu unt si tapetata cu faina, se coace 1h15 min la 180 C/350 F. Timpul de coacere este foarte variabil in functie de cuptor, se incearca folosind clasica scobitoare.

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Prajitura cu visine

 

1/2 kg visine (sau cirese, caise, prune, nectarine)

2 oua

1 pahar zahar

1/2 pahar lapte

1/2 pahar ulei

1/2 lingurita bicarbonat

2 pahare faina + 1/2 pahar faina pt. fructe

vanilie, coaja de lamaie

 

Se freaca oulae intregi cu zaharul, se adauga progresiv uleiul, laptele, bicarbonatul, sarea, aromele, coaja de lamaie si la final faina.

Fructele se curata si se taie felii (caise etc), se scurg foarte bine in strecuratoare, se tavalesc prin faina pentru a nu lasa zeama in aluat.

Se toarna aluatul intr-o tava unsa cu unt si presarata cu faina (tava medie de aragaz sau vas Jena dreptunghiular un pic mai adanc), se niveleaza si se toarna deasupra fructele.

Se coace 40-50 minute la 180 C/350 F.

 

Reteta pufoasa si foarte rapida!

Editat de
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 weeks later...

Tort Rocky Road. E posibil sa gasiti reteta asemanatoare in engleza, cu google. Nu e reteta suedeza, e adaptata.

 

post-3506-0-87594200-1410625493_thumb.jpg

 

Ingrediente: 

Blat:

200 g unt

4 oua

6 dl zahar (eu am pus numai 3, mi s-a parut ca ar fi mult prea dulce cu 6!)

3 dl faina

1.5 dl cacao de buna calitate

4 lingurite zahar vanilat

 

Glazura:

1,5 dl frisca lichida

0.5 dl sirop deschis (la noi se gaseste in magazin, cred ca e ok de pus zahar, cam, 2-3 linguri)

200 g ciocolata neagra (menaj)

 

Pentru ornat: alune, nuci, fistic, marshmallow mici si colorate, bomboane de ciocolata umplute cu caramel gen Dumle, Daim, taiate in doua, bombonele mici colorate, orice va trece prin minte ca ar merge.

 

Cum se face:

Blatul e un brownie clasic, daca aveti alta reteta e perfecta. Cantitatile sunt pentru un tort rotund de 24 cm diametru, 16 portii. Merge si ca prajitura patrata.

Untul se topeste. Faina se amesteca cu cacaoa si zaharul vanilat. Ouale se bat cu zaharul pana se fac spuma. Se toarna untul in amestec, apoi amestecul de faina si se amesteca bine. Se toarna intr-un vas tapetat cu unt si faina sau cu hartie de copt. Se coace ca 30 minute la 175 de grade (160 de grade la ventilator).

Se lasa la racit.

 

Pentru glazura se fierbe frisca cu siropul, se ia de pe foc si se pune ciocolata rupta in bucati mici, se amesteca pana se topeste si se lasa sa se racoreasca. 

 

Dupa ce blatul s-a racit, se toarna glazura si se intinde pe toata suprafata tortului, eventual se lasa sa curga artistic :). Se lasa in frigider ca o ora dupa care se poate orna. Glazura sa fie rece in momentul ornarii. Ornarea se face dupa simtul artistic al fiecaruia :).

 

Spor la treaba si pofta buna! 

Editat de
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Prajitura cu prune:

 

150 g unt, 3 dl zahar, 3 oua, 3½ dl faina, 1 lingurita praf de copt, 8-10 prune

ca 1-2 linguri zahar, ca 1/2 lingura scortisoara (pentru prune)

 

Cuptorul la 175°.

Amesteca untul cu zaharul pana devine spumos. Adauga ouala pe rand amestecand bine dupa fiecare. 

Amesteca faina cu praful de copt inainte sa o pui in amestecul de mai sus.


Rastoarna totul intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu faina (sau cu hartie de copt).
 
Decojeste si scoate samburii de la prune (eu o sa le pun cu coaja). Imparte-le in bucati (daca sunt mici in jumatati). Presara zahar si scortisoara deasupra si amesteca bine. Pune prunele peste aluat si apasa-le putin inauntru. Presara cu zahar si scortisoara deasupra. 

Coace prajitura pe nivelul de jos ca 45 minute sau pana e gata (proba cu scobitoarea). 

Se mananca calduta cu sos rece de vanilie sau cu frisca batuta. 
 

Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Biscuiti cu mere

 

125ml unt moale

1 cana de zahar brun

2 oua mari

1 lgta esenta vanilie

3/4 cana piure de mere neindulcit (applesauce)

1 1/2 cani faina

1 1/4 cani fulgi de ovaz instant sau cu fierbere rapida

1 lgta praf de copt

1 lgta scortisoara

1 lgta nucsoara

1 cana stafide

1 cana nuci zdrobite (optional)

 

Se freaca untul pana devine spumos, se adauga zaharul brun (daca e aglomerat, bulgarasii se vor topi in lichid), vanilia, ouale si piureul de mere, amestecand bine dupa fiecare adaus.

Separat se amesteca ingredientele ramase si se toarna treptat in compozitia lichida amestecand pana la omogenizare.

Se incalzeste cuptorul la 180 grade (350 F).

Se unge o tava cu putin unt, se toarna cate o lingura de compozitie si se dau la cuptor 10-15 minute.

 

------------

In loc de fulgi de ovaz, puteti pune 2 cani de faina in total in toata compozitia. Fulgii de ovaz fac biscuitii mai moi dar si un pic mai fazi.

Editat de
Link to comment
Distribuie pe alte site-uri

Participă la discuție

Poți posta acum și te poți înregistra mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: postarea ta va necesita aprobarea moderatorului înainte de a fi vizibilă.

Oaspete
Răspunde la acest subiect...

×   Lipire ca text formatat.   Lipește ca text simplu în schimb

  Sunt permise doar 75 de emoji.

×   Linkul tău a fost încorporat automat..   Afișează în schimb ca link

×   Conținutul tău anterior a fost restaurat.   Șterge editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini dintr-un URL.

Se încarcă...

×
×
  • Adaugă...